Twitter vil drive forhåndssensur

Twitter vil drive forhåndssensur

Mikroblogging skal kunne sensureres om visse land ber om det. For eksempel Frankrike.

Torsdag fortalte Twitter at de er i stand til å forhåndsblokkere kvitring som inneholder informasjon som ikke er tillatt i visse land. Før har dette kun vært mulig om en legal myndighet, for eksempel med en rettskjennelse, har bedt Twitter blokkere en kvitring, melder PC World US.

Landsspesifikk sensur

En slik blokkering har imidlertid vært gjeldende mot alle Twitter-lesere overalt. Den nye løsningen er at kvitringer i teorien kan blokkeres for et land, mens den kan leses i andre deler av verden. Brukeren vil få beskjed om at en kvitring blokkeres. I tillegg vil de logge blokkeringen i Chilling Effects, et internasjonalt sensurprosjekt drevet av Electronic Foundation Frontier og de juridiske miljøene hos de store amerikanske jussuniversitetene.

Tilhengere av demokratiske prosesser og digitalrettighetsaktivister er ikke veldig begeistret for muligheten. Spørsmålet er hvor effektiv den arabiske våren hadde vært om en Mubarak eller Gaddafi hadde forlangt at informasjon som motiverte og organiserte revolusjonene ble blokkert. Det er fortsatt regimer som vil være interessert i å bruke denne muligheten til å stoppe kritikk og opposisjon.

Twitter mener at dette ikke vil være en relevant problemstilling. De mener denne type regimer enten gir blanke i mikroblogging eller så vil de blokkere hele tjenesten for landet. Selskapet ble omgående møtt med at det ikke akkurat var en dundrende suksess for regimet i Egypt i fjor vår. Nedstenging av slike tjenester rammet nærings- og øvrig samfunnsliv så hardt at blokkeringen ble hevet etter noen dager.

Skal bidra til vekst

Andre eksempler på land hvor visse typer informasjon er vanskelig er Frankrike og Tyskland. Der er større deler av innholdet i boka den senere tyske diktator Hitler skrev i fengsel i 1924 ikke tillatt. Nå kan man lure på hvor store deler av denne noen gidder kvitre i 140-tegnsmeldinger, men det er brukt som eksempel etter at en engelsk forlegger nylig tapte en opphavsrettssak i Tyskland om å trykke deler av boka for distribusjon i Tyskland.

Twitter hevder at denne muligheten må være på plass for å sikre fortsatt vekst i tjenesten. Per 2011 hadde mikrobloggerne 300 millioner brukere, og var blant de fem mest populære sosiale nettsamfunnene i verden. De framholder at de fortsatt ser seg som forsvarere av ytringsfrihet.

Det er ikke frigitt informasjon om denne blokkeringen er basert på hva som er den oppgitte lokasjonen til brukerne, eller om det er internettadressene (ip-numrene) for et land som brukes. I begge tilfeller er det begrensinger som lett omgås.

Sikkerhet