Tyrkere hacket NTNU

Tyrkere hacket NTNU

Universitetets nettsider fikk politisk innhold. Nå vil Politiets sikkerhetstjeneste se på saken.

Dataangrepet skjedde torsdag 25. oktober, mellom klokken 19 og midnatt. Hackerne skal ha kommet fra Tyrkia, og kjørt et program som har scannet etter svakheter på nettsidene og erstattet eksisterende innhold på nærmere 1000 nettsider.

- Vi er ikke helt sikre på innholdet, men det gikk frem at det var en politisk eller fundamentalistisk protest, sier it-sikkerhetsansvarlig Arild Nybraaten ved it-avdelingen til NTNU til Computerworld.

Fra før er det kjent at Tyrkia er involvert i en hackerkrig med vår nordiske nabo .

PST koblet inn

Ifølge Nybraaten skal verken trondheimspolitiet eller Økokrims Datakrimavdeling være informert. Men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tatt kontakt og ville vite mer.

- Vi har tatt backup av alle logger og nettsidene som ble endret. Vi er klare for å gi dette over til PST om det trengs, sier Nybraaten.

It-avdelingen vurderer nå om det skal politianmeldes, men har liten tro på resultater.

- Om vi politianmelder forholdet, vil det være av prinsipielle grunner. Jeg tror ikke politiet vil foreta seg noe ovenfor Tyrkia. Vi kommer selv til å ta kontakt med internettleverandørene i Tyrkia og gi beskjed om hendelsen, sier Nybraaten.

Utnyttet studentene

Det var Universitetsavisa i Trondheim som meldte saken dagen etter angrepet. Hovedsakelig er det steder der studenter selv kan legge ut informasjon som ble endret.

- Det er ingen av NTNUs offisielle sider som er berørt. Her har det vært en utnytting av svakheter ved php-elementer som studenter eller enkelte enheter har lagt ut selv på sidene. Det er prisen å betale for å ha et åpent system i utdanningsmiljøet, sier Nybraaten til Computerworld.

Alle nettsidene er nå rettet.

LES OGSÅ: Stort it-angrep mot Sverige

Les om: