Tyskere skeptiske til Google-foto

Tyskere skeptiske til Google-foto

En kvart million har bedt om å få hjemmene sine fjernet fra Street View.

244.237 tyskere ber Google viske ut hjemmene sine fra gatefototjenesten Street View som er tilknyttet Google Maps. Det utgjør 2,9 prosent av Tysklands 8.458.084 husholdninger, skriver Tysklands Street View-direktør Andreas Türk i en blogg.

Google kjører rundt i byer i forskjellige land og fotograferer gatene i 360 grader. I Oslo har også Googles Street Bike vært på ferde og fotografert blant annet dyreparken i Kristiansand og Frognerseteren, der biler ikke kan kjøre.

Snart skal tjenesten kjøre rundt i 20 av Tysklands største byer for å ta flere bilder. Dette til tross for at søkemotorgiganten fortsatt er under etterforskning av Hamburgs datatilsyn etter at fotobilen også sniffet opp kommunikasjon fra åpne, trådløse nettverk på sin ferd – noe den også gjorde i Norge – som gjorde personvernsforkjempere forbannet. Ifølge Google selv var det hele en inkurie uten overlegg.

Datatilsynet i Hamburg ser også på hvordan Google holder igjen personlig informasjon om tyskere som har bedt sine eiendommer om å bli fjernet, samt hvor uklare bildene som sensureres skal bli. Blant annet skal ansikter sensureres ved å viske ut ansikter, men en stikkprøve Computerworld.no gjorde da tjenesten ble lansert her til lands, viste at deres automatiske system ikke hadde klart å sensurere alle Oslos borgere etter sin fotoferd.

Men Google kjører på videre, bokstavelig talt. Türk advarer imidlertid om at bildeslettingsprosessen er en kompleks affære.

- Vi har jobbet veldig hardt for å holde tallene nede, men i ethvert system som dette vil det oppstå tabber. For eksempel har noen folk bedt oss om å sensurere husene sine, men ikke gitt oss presis plassering, skriver Türk.

Han sier at folk i slike tilfeller kan ta kontakt etter at bildet er publisert, og at Google vil sensurere det så fort de får det til. «Det samme gjelder ansikter og registreringsskilter på biler som vår teknologi kan ha oversett.»

Byene Google nå skal fotografere inkluderer blant annet Berlin, Düsseldorf, Frankfurt og München.

Sikkerhet