Tyskland avventer ACTA-ratifisering

Tyskland avventer ACTA-ratifisering

Stiller spørsmålstegn ved om det er behov for den omstridte antipirat-avtalen.

Den tyske Justisministeren er skeptisk til å godkjenne den mye omdiskuterte ACTA-avtalen, og tysklands regjering har derfor valgt å avvente en eventuell ratifisering av avtalen til etter at Europaparlamentet har stemt over saken når den kommer opp til sommeren, skriver the Register.

Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) er en multilateral avtale om å vedta internasjonale regler for opphavsrett, med sikte på å bekjempe piratkopiering av så vel fysiske produkter som digitalt innhold på globalt nivå.

- EU må bestemme seg for om det er behov for ACTA, noe som vil måtte godkjennes av Europaparlamentet, uttaler den tyske Justisministeren Sabine Leutheusser-Schnarrenberger til avisen Der Spiegel.

Beregning av erstatningssum

Før helgen tok tusenvis av demonstranter til gatene i flere europeiske land i protest mot ACTA, som mange frykter vil føre til internettsensur og en kraftig svekkelse av friheten på internett. Over 150 000 mennesker skal ha deltatt i protestdemonstrasjoner i 60 ulike byer i Tyskland, ifølge NTB.

Det meste av innholdet i ACTA-avtalen er allerede dekket av gjeldende rett i Norge, ifølge lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, som har sett nøye på innholdet i selve avtaleteksten.

- Det mest kontroversielle ved ACTA-avtalen sett fra norsk og europeisk ståsted dreier seg om retningslinjene for beregning av erstatning ved opphavsrettskrenkelser, sier Hannemyr til Computerworld.

- Taktisk lurt

ACTA-avtalen skiller seg vesentlig fra reglene for beregning av erstatningsbeløp etter gjeldende norsk åndsverklov. ACTAs beregningsmodell åpner for at saksøker kan kreve erstatningssummer som er adskillig høyere enn det loven i dag gir rom for, og Hannemyr mener det er lite sannsynlig at EU og Norge ønsker å adoptere amerikansk erstatningsrett.

- Jeg har stor forståelse for at tyskerne ønsker å tenke seg om før de ratifiserer ACTA-avtalen, og tror det er taktisk lurt av dem å vente til Europaparlamentet har gjort en grundig vurdering av hva avtaleteksten innebærer, sier Hannemyr.

Sikkerhet