Tyskland fronter Chrome

Tyskland fronter Chrome

Tyske føderale myndigheters byrå for cybersikkerhet anbefaler bruk av Googles nettleser.

Det tyske byrået for cybersikkerhet, Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), anbefaler Chrome for Windows 7-brukere i sine retningslinjer for nettsikkerhet.

- Nettleseren er nøkkelenkomponenten til bruk av nettjenester, og representerer derfor hovedmålet for cyberangrep, sier byrået i retningslinjene.

Sandkasse og auto-oppdatering

Chromes sandkasse og auto-oppdatering er nevnt som de viktigste årsakene til valget, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste .

At Chrome tilbyr sandkasse betyr at nettleseren kjører i et eget område i internminnet på maskinen, og er isolert fra resten av systemet.

Sandkasse gjør det vanskeligere for skadevare å bryte ut av nettleseren og gjøre skade på systemet.

- Sandkassen er best implementert i Chrome [...] og lignende mekanismer i andre nettlesere er for tiden enten svakere eller ikke-eksisterende, mener BSI i retningslinjene.

Chromes automatiske oppdatering som sørger for at programvaren holdes oppdatert er også nevnt som en viktig årsak til valget av Chrome.

Googles nettleser oppdaterer seg selv i bakgrunnen uten at brukeren trenger å gjøre noe som helst.

Forebyggende sikkerhet

Anders Nilsson, sikkerhetsekspert i Eurosecure, er ikke overrasket over anbefalingen.

- Google har satset veldig mye på forebyggende sikkerhet, de er ikke redde for å endre viktige grunnfunksjoner for å bedre sikkerhet på nett, sier Nilsson.

Googles planer om egne lister for sikkerhetssertifikater (SSL-sertifikater) og hvordan Google tilbyr sikkerhet over flere lag utover selve nettlesermotorikken vitner om dette.

Sandkassen er et veldig viktig poeng i BSIs beslutning om å anbefale Chrome.

- De fleste nettlesere i dag er egentlig veldig sikre. Det er ofte sikkerhetshull i tredjepartsprogrammer som utnyttes av skadevare, sier Nilsson.

Derfor er det viktig at nettlesere også beskytter mot sikkerhetshull i tredjepartsprogrammer, og igjen kommer sandkassen inn i bildet.

Adobe Flash Player, som har rykte som litt av en sikkerhetsversting på nett, er et godt eksempel.

- I stedet for å bruke Adobes plugin slippes Chromes Flash-player gjennom Google. Slik beskyttes den av sandkassen, sier Nilsson.

HTML5, som fortsatt er under utvikling, har mye av funksjonaliteten som i dag dekkes av tredjepartsprogrammer innebygget.

Mange av de tradisjonelle sikkerhetsutfordringene med tredjepartsprogrammer for nettlesere vil da forsvinne.

Chrome øker i popularitet

Ikke overraskende sier Google i en bloggpost at de er veldig glade over tilliten fra BSI.

- Vi er spesielt beæret over å se Chromes sikkerhetsfordeler anerkjent i rapporten, skriver Wieland Holfelder, Googles utviklingssjef i Tyskland.

Foreløpig brukes Chrome bare av omtrent en av fem tyske nettbrukere. Mozillas Firefox er mest populært i landet med halvparten av alle nettbrukere, mens bare en av fire bruker Microsoft IE, ifølge måling fra Starcounter.

På verdensbasis er Chrome mer populært, og ligger på andreplass med tre av ti brukere, Internet Explorer har fire av ti og en av fire bruker Mozilla Firefox.

Retningslinjene fra BSI kan leses (på tysk) for forbrukere eller for SMB-er.

Sikkerhet