Ulovlige bindinger i offentlige it-anbud

Ulovlige bindinger i offentlige it-anbud

Ett av åtte it-anbud i EU leverandørlåses i strid med konkurranselovene.

13 prosent av alle offentlige it-anbud i EU-området er i strid med konkurransereglene for det indre marked, viser en ny rapport fra Openforum Europe, en ideell organisasjon for fremme av åpen kildekode.

Det er spesielt bruken av visse varemerker eller leverandører i anbudsinvitasjonen som er problemet. Det er også en tendens til at offentlige organer tar i bruk forhandlinger med prefererte partnere framfor å legge en it-kontrakt ut på anbud.

Åpent kildekode taper

EU-kommisjonen var selv beskyldt for å holde seg med favoritter når de tidligere i år valgt å bytte pc-infrastruktur til Windows 7. Dette var i noe motstrid til egen anbefalinger fra Kommisjonen om at offentlige it-systemer bør følge åpenhetsstandarder for å unngå å bli låst til en bestemt leverandør.

Dette følger i den vanlige strømmen av klager som dukker opp hver gang systemer basert på åpen kildekode ikke når fram og lukket kildekode vinner.

- Det kan være gode grunner for å avvike vanlig anbudspraksis. Men i det lange løp kan låsing til leverandører i anbudsdokumenter framfor å ha helt åpne konkurranser føre til høyere administrasjonskostnader for offentlige organer, sier en talsperson for OFE i følge Computerworlds nyhetstjeneste.

Fortrenger de små

Det er tredje året på rad at OFE finner eksempler på at offentlige organer har oppgitt bestemte varemerker i anbudsinvitasjonen. Europeisk offentlig sektor står for nitten prosent av all programvare som kjøpes i EU-området. Sterk leverandørbinding å holde små eller ferske leverandører utenfor konkurransen og hindrer innpass i et viktig marked.

OFE konkluderer med at lovgiverne må skjerpe retningslinjene og bidra til å skape mer oppmerksomhet rundt risikoen for høye kostnader om det blir for sterk leverandørbinding lokalt. Lukkete forhandlinger bør også brukes med større varsomhet.

Rapporten er basert på et tilfeldig utvalg med 441 anbud offentliggjort mellom februar og april 2010.

Sikkerhet