- Undergrunnsmiljøer truer Norge

- Undergrunnsmiljøer truer Norge

Organiserte og spesialiserte grupper er en trussel mot norsk næringsliv og offentlig sektor, mener Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

- Det er et proft undergrunnsmarked som har vokst frem. Angrepene skjer nå, og det skjer mot Norge, sier assisterende direktør Christophe Birkeland i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Han peker på it-miljøer som er spredd over hele verden, og som spesialiserer seg på forskjellige former for datakriminalitet. De får kontroll på hele verdikjeden, fra programmering, innbrudd og til salg.

- Det er miljøer som er eksperter på å skrive ødeleggende kode, botnet, analyse av stjålet informasjon og omdanning av internettpenger til hard cash, sier Birkeland.

Koster flesk

NSM utarbeider ikt-trusselbildet for Norge, og har gjennom sitt NorCERT-senter oversikt over store deler av nettverkstrafikken i Norge og kritisk infrastruktur.

LES OGSÅ: - Hacking er superlett

Bekymringen som Birkeland nå flagger, er det all grunn til at norske virksomheter bør ta på alvor. Ifølge Mørketallsundersøkelsen i år, koster uønskede sikkerhetshendelser en halv milliard kroner.

- It-sikkerhetshendelser generelt er dyrt for norsk næringsliv. Veldig mange har skjulte utgifter som de kunne ha unngått. Det er mye å gjøre, særlig på det bedriftsøkonomiske plan, sa daglig leder Kim Ellertsen i Næringslivets sikkerhetsråd til Computerworld, da undersøkelsen ble presentert i slutten av september.

Birkeland i NSM mener det er helt realistisk at sikkerhetshendelsene kan koste norske bedrifter 500 millioner kroner.

Skjulte angrep

Det er usikkert om noen av gruppene er basert i Norge, men det er åpenbart at norske mål blir rammet. Likevel er det mange som ikke vet det.

- Det er store mørketall her, man vet rett og slett ikke at man er kompromittert, sier Birkeland.

LES OGSÅ: Avslør ditt barn som hacker

Les om:

Sikkerhet