Ung sikkerhetssjef

Ung sikkerhetssjef

CIO Profilen: Hun er blitt it-sikkerhetssjef i Norges største bank, er målrettet og ambisiøs. Men Sofie Nystrøms karriere ble valgt ved en tilfeldighet.

- Jeg har en halvtime, mandag.

Sofie Nystrøm har kun vært to uker i den nye jobben, løper mellom møtene og har liten tid til pressen. Det er mange nye mennesker å treffe og mye hun skal sette seg inn i, i sin nye jobb som it-sikkerhetsdirektør i Dnb Nor. Inntrykkene har ikke latt vente på seg.

- Det er veldig mye bra fagkompetanse her, og jeg synes det er svært spennende. Bank- og finanssektoren har et komplekst trusselbilde, og det er mange utfordringer i Dnb Nor nå som vi blir mer og mer internasjonale. Det var en gulrot for meg, og en såpass stor sjanse at jeg ikke kunne la den gå fra meg, sier Nystrøm.

Vi går for å finne et sted for ta bilder av henne. Nystrøm ser seg litt rådvill rundt, ikke helt sikker på hvor hun skal gå på en ny arbeidsplass. En datahall? Hun spør resepsjonsdamen, og får et hett tips.

- Har jeg tilgang der? spør Nystrøm og smiler.

It-sikkerhetssjefen har tydeligvis ikke helt oversikten over tilgangskontrollen ennå, naturlig nok.

På veien til datahallen møter Nystrøm flere nye kolleger. Hun hilser høflig, forteller raskt om seg selv og sin nye rolle i banken. For henne er det viktig å være synlig i terrenget.

- It-sikkerhetsfunksjonen skal være synlig. Hver dag blir det mange møter, og mange mennesker å møte. Åpenheten rundt it-sikkerhet er viktig.

- Det har blitt hevdet fra flere hold at bankene er for lukkede rundt it-sikkerhet...

- Det tror jeg er i ferd med å snu seg, og at vi nå ser en ny trend med at bankene blir åpnere i forhold til hendelser. Vi må kunne snakke med forskere og de som har kompetanse på områdene, og det er åpenbart at det skal være en debatt og faglig diskusjon, slår Nystrøm fast.

Tilfeldigheter

Sofie Nystrøm har alltid visst at det var it hun skulle jobbe med. Eplet faller ikke langt fra stammen - faren er også i bransjen.

- Det er blitt meg fortalt at jeg allerede som toåring satt og hamret løs på tastaturet. Jeg har holdt på med it siden jeg var så høy, forteller Nystrøm og har hånden en halvmeter over gulvet.

- Det var tidlig klart at det var ingeniør jeg skulle bli.

Likevel var det nok tilfeldighetene som førte henne til it-sikkerhet. Da hun studerte ved Purdue University midt på prærien i Indiana i USA, traff hun professor Eugene Spafford, som ble en mentor for henne.

- Han ønsket å fremme unge forskere, spesielt kvinner. Jeg begynte å forske under ham og trivdes veldig godt. Det er først i ettertid at jeg har skjønt hvor heldig jeg var. Han er en av de største guruene i verden på dette fagfeltet, og han viet mye tid til meg.

Ung it-sjef

Sofie Nystrøm vil ikke oppgi hvor gammel hun er, men sier bare at hun er ung, og lar det bli opp til journalisten å finne ut av alderen hennes. Det som er sikkert, er at hun er blant landets yngste it-sjefer, og har nå ansvaret for sikkerheten i Norges største bank. Selv mener hun alder ikke betyr noe.

- Jeg tenker ikke så mye over det. Jeg er ung, men det er også informasjonssikkerhet og it som fag, og det er felt som er kommet langt på kort tid, sier Nystrøm.

Å komme langt på kort tid kan man også si om henne. Siden Nystrøm kom fra USA med en master i it-sikkerhet, har hun jobbet seg gjennom it-sikkerhetsmiljøet i Norge. Først begynte hun ved Sintefs Senter for informasjonssikring (Sis) i Trondheim, som senere flyttet til Gjøvik og ble omdøpt til Norsis. Etter dette bygget hun opp Norcert ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet, før hun søkte seg til den mer kommersielle og løsningsorienterte delen av bransjen - som konsulentleder i Symantec for Norden og Baltikum.

Bretter opp ermene

Utfordringer er det nok av i Dnb Nor, og rollen som it-sikkerhetssjef er ikke alltid like populær. Nettopp derfor gleder Nystrøm seg til å krølle til ermene på den nøyaktig pressede drakten sin og ta fatt på oppgavene, sammen med resten av divisjonen på tolv ansatte.

- Det er et tverrfaglig felt og veldig spennende. Vi har utfordringer med alt fra bevisstgjøring av ansatte til å finne muligheter for å jobbe mer effektivt, og evnen til å forebygge hendelser. Men vi har et av de mest spennende it-miljøene i Norge, og samfunnskritiske tjenester mot norske borgere og internasjonalt. Det er veldig givende å jobbe i en slik organisasjon, hvis man vil ha litt action.

Mini-profil

Navn:

Sofie Nystrøm

Alder:

30 år

Hva slags bil kjører du?

- Den sikreste og tryggeste, en Toyota Landcruiser. Firehjulstrekk.

Sivil status:

- Samboer med kokken Erik.

Hva liker du å lese?

- Faglitteratur om ledelse. Også litteratur om ekspedisjoner og folk som presser seg.

Hva slags musikk liker du?

- Alt utenom country og rap.

Hva gjør du om ti år?

- Jeg leder en it-sikkerhetsdivisjon, har etablert meg som en erfaren it-sikkerhetsleder. Kanskje fullført doktorgrad.

Hva gjør du når du ikke jobber?

- Mye forskjellig. Går mye med hunden min, Yogi, seiling på sommeren, ridning og fotografering.

Les om:

Sikkerhet