Unngå at Twitter sporer dine nettvaner

Unngå at Twitter sporer dine nettvaner

Twitter ble forleden oppdatert til å støtte DNT-initiativet som skal sørge for økt personvern. Slik kan du ta den nye funksjonen i bruk.

Det er ingen hemmelighet at sosiale nettverksider som Facebook, Twitter og liknende lagrer mye personlig informasjon om deg og dine nettvaner. Så lenge du er logget på en av disse tjenestene vil disse tjenestene overvåke og registrere hvilke lenker du trykker på og hvilke sider du besøker – selv om du ikke er inne på siden.

Denne informasjonen er mulig å innhete og lagre først og fremst takket være at stadig flere nettsider kommer med delingsknapper for de ulike sosiale nettverkene. Ved hjelp av for eksempel «del på Twitter»-knappen, kan Twitter enkelt registrere dine trekk på den aktuelle siden.

Da det ble kjent at sosiale nettverk har muligheten til å spore brukernes nettvaner også når de ikke er inne på den aktuelle siden, satte de føderale myndighetene i USA i gang med en kampanje for å få slutt på dette. Initiativet som går under navnet Do Not Track (DNT), går ut på at brukerne av slike tjenester får et valg om å melde seg ut/blokkere slik sporing.

Flere nettlesere, deriblant, Firefox leveres med støtte for DNT som forteller nettsider om at sporing må skrus av. DNT er ingen standard og det er opptil nettsideutviklere å implementere støtte for dette flagget.

Slik gjør du det

Nylig kunne Twitter melde om at selskapet nå har implementert støtte for DNT. Det betyr at hvis du bruker en nettleser som støtter denne funksjonen, vil ikke Twitter overvåke dine nettvaner. For å undersøke at denne funksjonen er aktivert fra Twitter kan du gjøre følgende.

Start din favorittnettleser og besøk twitter.com. Logg deg på tjenesten og trykk på bruker-ikonet øverst til høyre for å hente frem nedtrekksmenyen. Trykk på lenken som heter «Settings». Rull nedover til du finner avsnittet som heter Personalization og fjern merket i sjekkboksen for «Tailor Twitter based on my recent website visits» (se skjermbilde).

Nederst på siden finner du en «Save Changes»-knapp. Trykk på denne for at endringene skal tre i kraft. Glem ikke å skrive inn passordet ditt i dialogvinduet som spretter opp.

I skrivende stund er det litt tilfeldig hvilke brukere som har fått tilgang til denne funksjonen og hvilke som ikke har fått tilgang til denne funksjonen. Har du vært medlem av Twitter lenge, har du mest sannsynligvis ikke tilgang til denne funksjonen ettersom Twitter har valgt å rulle den ut til nye brukere. Er du derimot en ny Twitter-bruker har du tilgang til denne funksjonen.

Det er ventet at funksjonen vil rulles ut til samtlige brukere i løpet av kort tid. Så selv om du ikke får bruk for tipset i dag, kan det være lurt å ta vare på dette tipset til du får tilgang til funksjonen.

Les også: Slik kutter du nettsporing

Sikkerhet