Unngår NSA med ny EU-fiber

Unngår NSA med ny EU-fiber

EU og Brasil er enige om å legge fiberkabel for internett utenom Nord-Amerika for å unngå overvåking.

Følgene av overvåkingsavsløringen til varsleren Edward Snowden fortsetter å få globale konsekvenser. EU, med et forbannet Tyskland fremst i kobbelet, har vurdert flere tiltak for å ta kontroll over egne digital infrastruktur og redusere mulighetene for direkte overvåking.

Denne uka ble det kjent at EU og vekstgiganten Brasil er enige om å strekke en ny undersjøisk fiberkabel fra Lisboa til Fortaleza for å redusere eksponeringen av datatrafikk mot nordamerikansk overvåking. Denne kabelen skal supplere Atlantis II-kabelen fra 2000, som er så overbelastet at den kun håndterer telefoni.

Dette melder Reuters.

Kostnaden er beregnet å være 1,533 milliarder kroner (185 millioner Euro).

- Dette prosjektet skal garantere nøytraliteten til Internett. Vi må respektere personvern, menneskerettigheter og nasjoners suverenitet. Vi vil ikke ha noe av at virksomheter spioneres på, sa Brasils president Dilma Rousseff i en felles pressekonferanse med presidentene i EU-kommisjonen og det europeiske råd ved avslutningen av det som var det sjuende fellesmøtet mellom EU og Brasil.

Demokratisk

- Internett er noe av det beste mennesket noensinne har laget. Så vi er enige om å garantere nøytraliteten i nettverket, som en demokratisk arena der vi kan verne om ytringsfrihet, erklærte president Rousseff.

Planene om dette har vært kjent siden oktober. Brasil, som er en av verdens største økonomier og har bevisste ambisjoner som følger dette, følte seg like intenst forurettet av overvåkingsskandalen som startet i juni i fjor. Et av deres forslag var å kople vektsøkonomiene i Sør-Amerika rett på den digitale infrastrukturen for å kunne rute internettrafikk utenom Nord-Amerika.

Nytt meldingssystem

Et annet var å lage et eget, sikkert epostbasert meldingssystem for myndighetene i landet. Brasil vurderer også lovgiving som skal tvinge USA-baserte internettjenester som Facebook og Google til å lagre personopplysninger om brasilianske borgere i datasentere plassert i Brasil.

President Rousseff utsatte et statsbesøk til Washington DC i fjor i protest mot virksomheten til overvåkingsorganet NSA.

Hvor mye dette vil hjelpe mot overvåking er omstridt. Dette skyldes delvis designet av Internett og hvordan trafikk organiseres og prioriteres. Det andre er at det er flere måte å drive spionasje på.

Dette ble satt på spissen samme dag som EU møtte Brasil i Brüssel. Cloud Security Alliance, en industrigruppering med sikkerhetseksperter fra hele it-bransjen møttes i San Francisco mandag.Der sa Richard Clarke at «alle overvåkingstjenester av noen klasse her i verden, også NSA, kan bryte seg inn i alle databaser de ønsker».

Clarke er tidligere sikkerhetsrådgiver i det Hvite hus under president George W. Bush og har gitt råd om etterretningstjenesten til nåværende president Barrack Obama.

Les om:

Sikkerhet