USA kan stenge pirat-nettsider

USA kan stenge pirat-nettsider

Ny lov åpner for å blokkere nettsider som bryter kopirettigheter.

Den juridiske komiteen til senatet i USA har nå enstemmig vedtatt et forslag som tillater stenging av nettsider der man tror innholdet bryter kopirettigheter.

Forslaget er nå videresendt selve senatet for behandling, og organisasjoner som Motion Picture Association of America (MPAA) og U.S. Cahaber of Commerce applauderer tiltaket.

Lovforslaget gir det amerikanske justisdepartementet muligheten til å utstede rettsordre som tvinger amerikanske registrarer til å utestenge innenlands nettsider som mistenkes for å tilby innhold som bryter med kopirettigheter. I tillegg skal justisdepartementet kunne påby leverandørene å dirigere trafikk vekk fra tilsvarende sider på utenlandske servere.

Kritikere av lovforslaget mener det vil kneble ytringsfriheten og skade internett. For eksempel kan Wikileaks få trøbbel for dokumenter de har mottatt og sprer videre, ettersom dokumentene kan være stemplet med en "©". Helt konkret er det snakk om nettsteder som «primært er laget for»- eller som «ikke har noe dokumentarbart, kommersielt signifikant formål» annet enn å bryte kopirettigheter.

Ifølge Computerworlds nyhetstjeneste er det dog lite trolig at lovforslaget vedtas i år, ettersom det kun er få arbeidsdager igjen av årets kongress-møter. I januar skal den nyvalgte kongressen møtes, og saken må eventuelt introduseres på nytt. I mellomtiden er det å anta at MPAA vil drive videre lobby, samtidig som de som er imot loven vil argumentere videre fra sitt ståsted.

Sikkerhet