USA skal få vite om dine nettvaner

USA skal få vite om dine nettvaner

Tidligere denne uka hadde USAs ambassadør i Norge en avtale med Justisdepartementet. Målet var en avtale om utlevering av privat informasjon om norske borgere.

Aftenposten melder at konflikt og usikkerhet mellom USA og Norge i syv år snart kan ende i en avtale om at Norge skal utlevere store mengder personlig informasjon til USA. Blant den personlige informasjonen som skal utleveres er reisehistorikk, mobilnummere, e-postadresser, og nettbruk. Alt i navnet til den såkalte "krigen mot terror".

Ikke helt nytt

Det har allerede lenge vært slik at flyselskap utleverer bankkortnummere, e-postadresse, mobilnummere, og reisehistorikken til pasasjerer som flyr til USA. Banker som bruker Swift-systemet, det vil si nesten alle, utleverer data om pengeoverføringer til utlandet til CIA, og om du noen gang har gått inn på nettsider som forbindes med terrorisme, så er det mulig at USA har blitt gjort oppmerksom på deg.

Det er deler av dette som nå skal samles i en ny avtale, helst før Bush er ute av Det hvite hus. Direktør for Datatilsynet, Georg Apenes, er skeptisk så stor utlevering av personlig informasjon til USA, men uttaler til Aftenposten at han er positiv til avtalen på ett punkt:

- Når en avtale kommer på plass, vil i hvert fall norske brukere få vite mer om hva de utsetter seg for. Det store spørsmålet er likevel om utlevering av persondata gjør verden tryggere, slik amerikanerne hevder.

Hårreisende

Nøyaktig hva som ligger i ordet " nettbruk" kommer ikke fram av avtalen, ei heller hva vi får tilbake for å utlevere våre egne borgere.

Vi synes det er hårreisende at norske myndigheter er så villige til å oppgi personvernet på vegne av hele det norske folk, spesielt i disse tider hvor all vår internettrafikk som går via Sverige også blir overvåket, takket være FRA-loven. Vi synes også det er merkelig at disse tingene ikke får mer oppmerksomhet i media.

Hva synes du? Er det greit at USA får kjennskap om dine personlige data og hvilke nettsider du besøker? Si din mening i kommentarfeltet under!

Les om:

Sikkerhet