Utviklere skeptiske til Mac App Store

Utviklere skeptiske til Mac App Store

Lave priser og strenge regler skaper motstand i utviklermiljøet.

Mange etterlyser mer digital salg av programvare, blant annet for å få bukt på piratkopiering.

Men Apples nye Mac App Store, som ble lansert i går, møter allerede skepsis i utviklermiljøet. Butikken, som tilsvarer den velkjente App Store for Apples mobile enheter, fryktes å gjøre prisene på programvarer for lave.

Mange utviklere er blant annet bekymret for andelen på 30 prosent som Apple tar av inntekten om man vil selge programmer i butikken. Det vil heller ikke være lov for programvareprodusentene å ta betalt ekstra for oppdateringer.

- Hva vil skje med prisene? Tradisjonelle utviklere vil ikke selge noe for to dollar, sier Jon Gotow fra St. Clair Software til Computerworld.com.

92 restriksjoner

I tillegg er mange utviklere bekymret for restriksjonene Apple legger i systemet. Foreløpig ligger det hele 92 restriksjoner i systemet, blant annet på programmer som krever brukerens administrasjonspassord, og som bruker en annen oppdateringsmekanisme enn Mac App Stores egen.

- Mac-brukere kan møte en innskrenkning i hvilke programvarer som tilbys, tror Gotow.

- Jeg forstår bakgrunnen for Apples regler, men restriksjonene vil kutte systemverktøy og mange andre populære verktøy.

Supportmareritt

Restriksjonene spås også å kunne bli et potensielt mareritt for kundesupport.

- Det å ikke tillate support av eldre programversjoner er en katastrofe, sier Marc Edwards, direktør i Bjango, i et blogginnlegg.

- Det vil skape et system hvor brukere sannsynligvis vil hate oss ved alle nivåer av en app-utvikling, foruten i den første lanseringsfasen.

Avventende holdning

Gotow frykter restriksjonene vil kunne føre til selvsensurering blant programvareprodusenter.

- Hvis du er en ny utvikler som nettopp har startet vil du ikke lage noe som ikke er tillatt i App Store, mener han.

Gotow trot likevel det kan bli bedre, og ser for seg at mange av de nåværende restriksjonene etter hvert vil fjernes. Som mange andre utviklere har han nå en avventende holdning til butikken.

- Innovasjon er ofte på grensen til hva som er økonomisk lønnsomt. Dette er en av mine problemer med App Store, sier Gotow.

Sikkerhet