- Vær varsom med julesanger

- Vær varsom med julesanger

Se Ikt-Norges råd for å unngå å bli lurt i julehandelen på nett.

Førjulstid er gulltid for internettforbrytere som har festet blikket på netthandlernes lommebøker. De kan kunsten å lure uskyldige kunder på nettjakt etter den perfekte julegave.

I år vil over 50 prosent av nordmenn bruke nettet til julehandel. I tillegg sendes elektroniske julekort som aldri før og tilbudet av juleopplevelser har aldri vært større på nettet.

Det er bra, sier Ikt-Norge, så lenge man sørger for å bruke sunn fornuft og følge forhåndsregler. Her er deres 10 råd for å unngå nettbedrag i julemåneden:

  1. Vær obs på hvem du handler fra. Akkurat som i den virkelige verden, skal du også på nettet være selektiv med hvor du handler. Hold deg til kjente, kommersielle aktører, eller til nettbutikker du har fått anbefalt fra noen du stoler på.
  2. Hvis et tilbud virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det. "Ekte" merkevarer som tilbys til sterkt redusert pris bør gi mistanke om falske varer eller rent bedrag - der du betaler for varene, men aldri får dem levert.
  3. Vær forsiktig med hvem du gir penger til. Nettsteder som utgir seg for å representere legitime veldedige formål er en populær måte å utnytte folks giverglede i juletiden.
  4. Vit hvem dine venner er. Ikke åpne julehilsener, elektroniske postkort eller presentasjoner fra folk du ikke kjenner. Vær kritisk til epost fra ukjent avsender, og ikke åpne vedlegg. Åpne aldri epost/e-kort fra ikke-navngitte personer, for eksempel "fra en venn" eller "from a friend". Disse er alltid uekte. Ved mistanke om ulegitim epost, slett den eller send den videre til IT-ansvarlig for kontroll.
  5. Vær kritisk til linker og reklamebannere når du besøker nettsteder. "Malvertising", eller ondsinnet markedsføring, har vært brukt for å lure brukere til å besøke nettsider for deretter å installere ondsinnet kode på datamaskinen din.
  6. Vær varsom med nettsider som tilbyr julesanger eller ringetoner til nedlasting. Disse kan i verste fall inneholde spyware eller annen ondsinnet programvare som kan infisere maskinen din.
  7. Ikke gjør julehandelen over åpne nettverk. Wifi og hotspots gir fantastiske muligheter for nettilgang på offentlige steder, men kan også misbrukes av hackere som ønsker tilgang til dine personlige opplysninger og betalingsdetaljer.
  8. Bruk forskjellige koder og passord på ulike nettsider. Det kan bli mye å huske på, men dersom ditt passord kommer på avveie, vil du kunne unngå at hackere får tilgang til flere av dine konti og brukersteder.
  9. Sørg for å ha oppdatert antivirus program installert på maskinen din. Dette er en enkel forsikring mot de fleste forsøk på inngrep i din datamaskin.
  10. Oppdater pc-en din jevnlig. Aktiver automatisk oppdateringsfunksjon, slik at du maskinen selv sørger for at du har de siste, tryggeste versjonene av programvare installert på din maskin.

Les om:

Sikkerhet