Varsler flere sikkerhetstrusler i  år

Varsler flere sikkerhetstrusler i år

Symantec melder i sin oversikt over dette årets it-trender at avanserte trusler som Stuxnet» og «Duqu» vil fortsette å øke, i tillegg til angrep mot mobiler.

Selskapet melder at den eksplosjonsartede utviklingen av mobile enheter ikke har unngått nettkriminelles oppmerksomhet, noe som ledet til at antall skadelige mobilprogrammer økte i fjor.

Fysisk konsekvens

- Dette er en utvikling som med stor sannsynlighet vil fortsette gjennom 2012, skriver Symantec i rapporten.

Spesielt Stuxnet og etterfølgeren Duqu krysset en viktig grense i og med at it-truslene fikk fysiske konsekvenser.

- Hensikten med Duqu var å samle inn informasjon og ressurser fra virksomheter som produserer komponenter som vanligvis brukes i industrielle styringssystemer. Opphavsmennene bak Duqu søkte fram informasjon i form av konstruksjonstegninger som kunne hjelpe dem å bygge fremtidige angrep på industrielle styringssystemer, skriver de.

Ondsinnet kode vil regjere

Symantec tror også at lignende overvåkningstrusler eksisterer, men ikke er oppdaget ennå.

Når det kommer til smarttelefoner og nettbrett er det spesielt ondsinnet kode og informasjonstap,som vil regjere. Også Insider-truslene vil øke.

- Dramatisk mange flere mobile enheter i bedriftene har ført til at datasikkerhetssjefer igjen har begynt å fokusere på den interne sikkerheten, trass i mange eksterne hackerforsøk i 2011, står det i rapporten.

Den hurtige innføringen av nettbrett i bedriftene kan gjøre bedriftene sårbare for datatap forårsaket av de ansatte, uansett om det skjer med hensikt eller ikke.

Automatisk gjenoppretting

Høyprofilert hacking av SSL-sertifikatutstedere og skadelige programmer vil også føre til problemer i år.

- I 2011 ble SSL-utstedere og nettsideeiere tvunget til å ta strengere forholdsregler for å beskytte seg og sine kunder. SSL-relaterte sikkerhetsproblemer som tyveriet av sertifikater fra DigiNotar og Comodo nådde nye høyder, sies det i rapporten.

Symantecs viktigste råd til bedriftene er å se holistisk på sine forretningstjenester. Gjenoppretting bør automatiseres og bli katastrofesikker, blant annet for å minske personalavhengigheten.

Symantec er leverandør av løsninger for sikkerhet, lagring og systemadministrasjon. 

Les om:

Sikkerhet