Vi husker 18 passord hver

Vi husker 18 passord hver

Norsis har undersøkt nordmenns passordvaner. Det viser seg at vanlige folk husker 18 passord, mens sikkerhetsekspertene på Passwords^12 må slite med rundt 200. Se resten av tallene!

Norsis har i samarbeid med analytikerne i Yougov gjennomført en undersøkelse om nordmenns passordvaner og uvaner.

Tore Larsen Orderløkken, administrerende direktør i Norsis, presenterte resultatene på sikkerhetskonferansen Passwords^12 på Universitetet i Oslo onsdag.

De gode passordene

Ifølge undersøkelsen har den norske gjennomsnittsbrukeren totalt 18 passord å huske på. Det er forøvrig omtrent 200 færre enn forsamlingen på sikkerhetskonferansen.

Forsamlingen, who's-who av passord- og sikkerhetseksperter, er jo ikke noe befolkningsgjennomsnitt.

Mens svarene i undersøkelsen viser at de aller fleste har tanker om hva som utgjør et godt passord, så er det veldig mange som ikke har fått instruksjon eller blitt kurset i å lage gode passord.

Like fullt mener de fleste av deltakerene i undersøkelsen at det beste passordet er en kombinasjon av bokstaver og tall - gjennomsnittlig åtte karakterer i lengde.

Når det gjelder innholdet, så mener 12 prosent at man ikke burde bruke vanlige ord som passord, og 10 bare prosent mener passord bør være enkle å huske.

Litt over ti prosent får forøvrig passordhuskehjelp av programvare, som for eksempel gratisprogrammet Keepass.

Brukes for ofte

Bare ni prosent oppgir at de aldri bruker det samme passordet til forskjellige tjenester, mens 12 prosent bruker det samme passordet over alt.

62 prosent kan fortelle at de bruker de samme passordene enkelte ganger.

Selv med gjenbruk kan det være lett å glemme passordet nå og da, og mens 43 prosent sier at de aldri glemmer passord, skriver 20 prosent ned passordene - halvparten på en lapp som oppbevares enten hjemme eller på jobben, og en av fire lagrer passordet i en tekstfil på pc-en.

Det siste er et sikkerhetsovertramp så grovt at hele salen trakk pusten dypt for så å slippe ut et kollektivt sukk da Orderløkken fortalte om det.

Deler ikke med politiet

Det er også mange som deler passordene sine, som undersøkelsen viser.

31 prosent oppgir at de deler passord med sin bedre halvdel eller partner, og 20 prosent med barna sine.

Og mens èn prosent deler passord med banken sin - en god nyhet for eventuelle nettfiskere - så er det ikke en eneste av de spurte som vil dele passordene sine med Politiet.

Flesteparten, 63 prosent, oppgir at de aldri deler passordene sine med noen.

Vil utdanne brukerne

Orderløkken konkluderer presentasjonen av rapporten med et par observasjoner, som for eksempel det at alt for mange bruker det samme passordet i forskjellige tjenester.

Det er skummelt, for dersom noen får snappet brukerinfo fra ett nettsted, er det klart kort vei til å misbruke informasjonen et annet sted.

Orderløkken forteller at rapporten demonstrerer behovet for brukeropplæring - man trenger å lære hvordan man skal håndtere og velge gode passord.

- Et sterkt passord kan ikke redde deg. Tenk for eksempel på sosial manipulering, sier Orderløkken, og avslutter:

- Vi trenger å investere i forskning og utdanning, for å bygge bro mellom brukerne og teknologien.

Undersøkelsen ble utført av Yougov på vegne av Norsis, og er basert på svar fra 1003 deltakere.

Les om: