Vi lures av falske programmer

Vi lures av falske programmer

Flere nordmenn lar seg lure av sikkerhetsprogrammer som slett ikke er sikre.

Du har kanskje sett dem i nettleseren din, popup-vinduene der det står «You have 3 viruses. Want to remove them?» Forhåpentlig har du ikke klikket. Det er nemlig et luretriks på fremmarsj.

Stadig flere lar seg lure og installerer «sikkerhetsprogrammer» som egentlig er ondsinnet programvare. Det er blant funnene i rapporten Microsoft Security Intelligence.

Verstingen i Norge er trojaneren døpt Renos. Den er funnet på 30.630 datamaskiner her til lands.

På verdensbasis økte Renos andre 66,6 prosent i utbredelse fra første til andre halvår 2008 og ble funnet på 4,4 millioner datamaskiner rundt om i verden.

- I likhet med første halvår av 2008, er trojanerne Zlob og Renos fremdeles de største sikkerhetstruslene både i Norge og resten av verden. Blant de ti største truslene er fem ondsinnet programvare, mens de resterende fem er såkalt «uønsket programvare,» sier Ole Tom Seierstad, sikkerhetssjef i Microsoft Norge.

Ni av ti angrep mot programvare

I tillegg til Renos har ormen som både går under navnene Downadup og Conficker utviklet seg i denne stil. C-varianten av denne ormen, som egentlig lever på grunn av et sikkerhetshull i Windows som ble tettet november 2008, forsøker å lure deg til å kjøpe et 50 dollars antivirusprogram som skal «hjelpe deg å bli kvitt Conficker.C». Ormen har fra før selvfølgelig sørget for å blokkere nettsidene til en bråte andre sikkerhetsleverandører.

Tilbake til generelle tall for Norge, heter det videre i rapporten at det er registrert 102.053 datamaskiner med trojanere. 58.108 norske maskiner er infisert av trojanske nedlastingsprogram som gjerne kalles «droppers» fordi dens oppgave er å snike inn øvrige ondsinnede programmer, gjerne flere av gangen.

Microsoft-rapporten viser også at trenden med at angrep beveger seg bort fra operativsystem og heller vinkler seg mot applikasjoner og programvare fortsetter inn i andre halvår 2008. Nå vinkler 90 prosent seg mot sistnevnte gruppe. Ifølge Microsoft er det fordi operativsystem har blitt sikrere.

Totalangrepene gått ned

På verdensbasis er 43 av 5000 datamaskiner infisert av ondsinnet programvare. Statistikken er basert på antallet pc-er som har blitt sjekket med «Microsofts Malicious Software Removal Tool».

Vista er mindre utsatt enn XP for angrep. Se også listen over de 25 mest utbredte, uønskede programmene på neste side!