Vi er pirat-verstinger

Vi er pirat-verstinger

Det er fremdeles ingen i Skandinavia slår nordmenn på piratkopiering, ifølge ny undersøkelse.

Det er rapporten 2008 Piracy Study som viser at Norge er pirat-versting i Skandinavia.

Rapporten er laget av IDC på oppdrag fra pirat-motstander Business Software Alliance (BSA), og det er ikke første gang Norge kommer ut som de verste programvare-snylterne.

Rapporten hevder at 28 prosent av programvare i bruk i Norge er piratkopiert, mot 29 prosent i 2007. Tapet skal ifølge BSA ligge på 229 millioner dollar, eller nesten 1,5 milliarder kroner, bare i Norge.

- Jeg synes tallene er høye. Men det er positivt at det går i riktig vei, sier Thor B. Mosaker, talsmann for BSA Norge, til Computerworld.

Pirat-tall fra BSA har imidlertid tidligere fått kritikk, som kan være verdt å merke seg. Både av Espen Andersen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, og av Thomas Gramstad, leder for den elektroniske borgerrettsorganisasjonen EFN.

Tror ikke på null-kopiering

Svenskene og danskene ligger på 25 prosent ifølge rapporten.

- Hva er en akseptabel prosentandel i Norge, Mosaker?

- Tallet bør komme så nærme som null som mulig.

- Går det an å komme på null, tror du?

- Nei, det tror jeg ikke Det vil alltid være noen som ikke vil følge reglene.

Georgia aller verst

Av de 110 landene som har deltatt i undersøkelsene er det imidlertid Georgia som ligger verst an, hvor undersøkelsen hevder 95 prosent av programvaren i omløp er piratkopiert. 2008 er første året Georgia har deltatt i undersøkelsen.

Blant de undersøkte landene har gjennomsnittet for piratkopiert programvare steget fra 38 til 41 prosent. Russland har hatt mest tilbakegang, med 19 prosent forbedring fra 2007. Men fremdeles taper programvarebransjen 4,2 milliarder på russiske pirater, hvor 68 prosent skal være ulovlig kopiert.

Mest har programvarebransjen tapt på USA-piratene, nærmere bestemt verdier tilsvarende 9,1 milliarder dollar, ifølge undersøkelsen. Dette til tross for at USA har en av de laveste pirat-andelene, sammen med blant annet Japan, New Zealand og Luxembourg

Spennende med 09-tall

- Dagens globale finansielle situasjon vil kunne ha en tosidig innvirkning på piratkopiering i tiden som kommer. Forbrukere som har mindre penger å rutte med vil beholde sine gamle pc-er lenger. Dette kan øke andel piratkopier i bruk ettersom eldre pc-er oftere inneholder ulisensiert programvare, sier John Gantz, Chief Research Officer i IDC

- På en annen side vil inntoget av løsninger for Software Asset Management (SAM) gjøre at bedrifter får en bedre oversikt over lisensiert og ulisensiert programvare i bruk i organisasjonen. Hvordan dette slår ut i realiteten vil vi ikke se før pirattallene innhentes i 2009.

Hvordan IDC regner seg frem til alle disse tallene kan du lese på side 17-19 her.

Les om:

Sikkerhet