Vi er piratverstinger i Skandinavia

Vi er piratverstinger i Skandinavia

Hvert tredje program i Norge er ulovlig lisensiert, hevder BSA.

Ferske tall for 2009 viser at Norge beholder den tvilsomme førsteplassen for piratkopiering i Skandinavia. 29 prosent av vår programvare er piratkopiert, sammenlignet med 26 og 25 i Sverige og Danmark, ifølge Business Software Alliance (BSA).

Det har vært en svak nedgang siden 2005 her til lands, men årets rapport viser at trenden har snudd og at piratkopieringen er tilbake på 2007-nivå.

- Årets studie viser at vi fortsatt har en lang vei å gå. Vi må derfor fortsatt jobbe systematisk for å beskytte eiendomsrettigheter knyttet til innovasjon, spre kunnskap og skape gode holdninger, sier Thor B. Mosaker, talsmann i BSA Norge.

Pirattallene fra BSA har tidligere fått kritikk som kan være verdt å merke seg. Både av Espen Andersen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, og av Thomas Gramstad, leder for den elektroniske borgerrettsorganisasjonen EFN, som mener statistikken gir et feil bilde av virkeligheten.

Rapporten er utarbeidet for 111 land av analysebyrået IDC, på oppdrag for BSA. På verdensbasis har andelen piratkopiert programvare økt fra 35 til 48 prosent på fem år, ifølge tallene.

Les også fjorårets sak:

Vi er pirat-verstinger

Les om:

Sikkerhet