Vil gjøre rootkit lovlig for bedrifter

Vil gjøre rootkit lovlig for bedrifter

Programvareindustrien i USA vil ha dispensasjon fra loven mot spionprogrammer.

De som har fulgt med i teknologiutviklingen vet at det er liten teknisk forskjell mellom et spionprogram og digital rettighetshåndtering (DRM, Digial Rights Management).

Nå ønsker programvare- og underholdningsindustrien i USA et unntak i loven som forbyr spionprogrammer. Lovforslaget er fremlagt av den amerikanske kongressen. Om det går igjennom kan selskapene benytte rootkit-lignende programmer for å kontrollere brukernes pc-er.

LES OGSÅ: Gratis rootkit-fjerner

Ifølge nettstedet Infoworld.com anses lovforslaget som et bestillingsverk fra underholdningsindustrien av to grunner:

For det første fordi spionprogram og rootkit allerede er forbudt, og for det andre fordi lovforslaget vil gjøre det vanskeligere for enkeltpersoner å saksøke dem som legger inn overvåkningsprogrammer uten å opplyse om dette. Eksempelvis ville Sonys rootkit i CD-utgivelser ha vært lovlig ifølge dette forslaget.

Programvare som utnytter tasteloggere (keyloggers) og programmer som kaprer nettleseren for å styre den til andre websider, berøres ikke av lovforslaget og vil fortsatt være strengt forbudt.

Ingen opplysningsplikt eller ansvar

Problemet er at loven gjør to tydelige unntak der det skal være tillatt å installere spionprogrammer på en pc. Det gjelder tjenester som internettleveranse og bruken av rootkit-programmer for å sjekke om det finnes programvare på din maskin som er beskyttet av opphavsrett og krever en lisens.

Ifølge Infoworld blir det dermed tillatt for et selskap som tror at du har et kundeforhold til dem å snike inn overvåkningsprogrammer på maskinen din.

Selskaper som legger inn slik programvare behøver heller ikke å opplyse om dette og de kan samle inn all informasjon de anser som nødvendig. Selskaper skal heller ikke kunne holdes ansvarlig for eventuelle skader deres programvare kan bidra til.

LES OGSÅ: Sjenerte svindlere med skremmende rootkit

Les om:

Sikkerhet