Vil ha nettdebatt inn under DLD

Vil ha nettdebatt inn under DLD

PST hevder det er viktig å lagre ip-adresse og tidspunkt for å identifisere debattinnlegg.

Det er Aftenposten som har fått nyss om et høringsbrev fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) til Post- og teletilsynet.

Tilsynet arbeider med forskriften for Datalagringsdirektivet.

I brevet skriver PST at norske nettsteder som tilbyr kommentarsider og arena for nettdebatt bør ha plikt til å lagre ip-adressen og når et innlegg ble postet.

- Dataene er helt nødvendige for at myndighetene skal kunne etterforske slike saker, konkluderer PST-brevet ifølge Aftenposten.

Unødvendig og forkastelig

PST-brevet ble kjent søndag 22. april, og flere har allerede kommentert saken.

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier han forstår hvorfor PST ønsker seg slik informasjon, men mener dette er både unødvendig og prinsipielt forkastelig.

- Det berører både kildevernet og retten til å redigere mediene som man vil innenfor norsk lov. Dessuten er det et sentralt poeng for journalister at man må være uavhengig overfor statsmakten, sier Kokkvold til Aftenposten.

Guri Melby i Venstre, går enda litt lenger, og skriver i en pressemelding at forslaget fra PST er en "avsporing".

- Dette er en trussel mot ytringsfriheten, skriver Melby, og fortsetter med å etterlyse klarhet i hva som faktisk skal lagres under Datalagringsdirektivet.

Advokat Jon Wessel-Aas kommenterer saken i et blogginnlegg hvor han advarer mot det han mener er overvåking av innhold på nett, og ikke bare kommunikasjon.

- Her demonstrerer PST dessverre at datalagringslogikken allerede utvides til å omfatte innholdet i den generelle befolkningens meningsytringer på nett, skriver Wessel-Aas.

Han avslutter med å spørre "I hva slags samfunn krever myndigheter systematisk lagring av alles ytringer?"

Politisk avklaring

Post- og teletilsynet opplyser om at det er lagt rammer i direktivet og lovvedtaket om hva som kan lagres.

Eventuelle endringer krever politisk avklaring.

- Om vi skal utvide bestemmelsen, så må det være en grundig vurdering. Da må det en politisk avklaring til, slik jeg vurderer det, sier Fredrik W. Knudsen, seksjonssjef i Post- og teletilsynet til Aftenposten.

PST har ikke kommentert saken utover det som står i høringsbrevet.

Les om:

Sikkerhet