Vil ha slutt på fritt domenevalg

Vil ha slutt på fritt domenevalg

Fri registrering av domener fører til mer phishing, mener den svenske Handelsbanken.

Den svenske Handelsbanken er lei at hvem som helst kan registrere domenenavn som ligner på domenene til store selskaper. Banken krever at myndighetene i Sverige griper inn, og stopper registrering av juksenavn som kan brukes til svindel.

- Det er på tiden at Stiftelsen för internettinfrastruktur (Sveriges organisasjons for domeneregistrering, red.) tar ansvar, sier bankens advokat Lars Lindgren til Computer Sweden.

Mange store foretak opplever at domenenavn som ligner deres, registreres av uvedkommende. I en del tilfeller brukes disse sidene som ledd i nettfisking, eller phishing. Den svenske banken vet at noen har registrert domenen ”www-handelsbanken.se”. For brukere er det ikke lett å oppdage at de er på en feil side når noen forsøker å svindle dem.

– Banksystemet og kundene utsettes daglig for all slags angrep, og dette er enda en variant vi har. Samfunnet må ta dette på alvor, sier Lindgren.

Manuelt godkjenning

I et skarpt formulert brev til både Finansinspektionen og det svenske Post- och telestyrelsen krever Handelsbanken nå at myndighetene tvinger domeneorganisasjonen til å ta grep. I dag er situasjonen slik at det er opp til foretaket som er utsatt å starte en prosedyre om å få tilbake domenenavnet, eller påbevise svindel.

- Vi mener at registreringen av noen beskyttede ord skal håndteres av domeneorganisasjonen, og den skal ikke overlates til bedriften som kan svindles, skriver banken.

Handelsbanken ønsker at domeneorganisasjonen setter opp en liste over beskyttede ord, som ”bank”, ”advokat” og ”läkare” (leger), og at disse sperres for fri registrering. Slike domenenavn bør da godkjennes manuelt før de deles ut, foreslår banken.

Les om:

Sikkerhet