Vil slette 28 petabyte data

Vil slette 28 petabyte data

Dataverten som betjente Megauploads servere vil spare 50.000 kroner om dagen.

Servertjenesteleverandøren Carpathia Hosting, som har driftet Megaupload frem til nettstedet ble stengt i januar i år, ønsker nå å slette alle data som tilhører Megaupload fra sine servere.

Etterforskningen er langt på vei avsluttet, og etterforskerne har nå hentet ut det meste av hva de trenger i kriminalsaken mot den etter hvert beryktede skylagrings- og fildelingstjenesten, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Carpathia Hosting skriver i en begjæring til en føderal domstol at det koster 9000 dollar (over 50.000 kroner) om dagen å opprettholde Megauploads servere, en kostnad Carpathia gjerne vil slippe da selskapet ikke er part i straffesaken.

Over 1000 servere og data tilsvarende 14 år med HD-video

Megaupload leide 1103 servere hos Carpathia, lokalisert i både USA og Canada. Carpathia anslår den samlede datamengden til å utgjøre et sted mellom 25- og 28 petabyte data.

En petabyte data tilsvarer 13,3 år uavbrutt video i HD, eller alt innholdet i hele Det amerikanske kongressbiblioteket – verdens største, etter eget utsagn – ganget med 50, ifølge en fotnote i begjæringsdokumentet.

Statsadvokaten i USA har siktet syv personer og to selskaper for brudd på opphavsretten og for hvitvasking av penger i forbindelse med Megaupload, som anklages for å ha oppfordret til deling av innhold uten tillatelse fra rettighetshaverne.

Det skal være flere interessenter som vil at Megauploads data skal bevares, blant andre EFF (Electronic Frontier Foundation) i USA, men så langt har ingen meldt seg villig til å betale penger for dette. Carpathia ber derfor retten om tillatelse til å leie ut serverne sine til nye kunder.

Megaupload på sin side ønsker å bevare dataene, både i påvente av at saken kommer opp for retten og fordi det er svært mange Megaupload-brukere som står i fare for å få masse privat og lovlig data slettet.

USA har begjært Megaupload-sjef Kim Dotocom utlevert fra New Zealand der han bor, utleveringssaken skal sannsynligvis behandles i august.

Carpathia har bedt retten om en høring etter 7. april.

Sikkerhet