Virus på billigsalg

Virus på billigsalg

Internetts underverden befinner seg i Russland.

Ifølge en rapport fra antivirusselskapet MessageLabs er markedet for nettkriminalitet verdt opp mot 600 milliarder kroner.

- It-kriminaliteten blir stadig mer profesjonell, sier Thomas Holthe i det norske sikkerhetsselskapet Protego. I en pressemelding skisserer han et komplisert og spesialisert nettpiratmarked med titusener av deltakere. Og han påpeker at det er mange år siden nettkriminaliteten flyttet ut av gutterommene.

LES OGSÅ: Trojanere topper skadelisten

- Nå kan en del av miljøene sammenlignes med rene kjøpesentre, der virusskrivere og mellommenn selger og kjøper alt fra nye virusvarianter og trojanere, til distribusjonsmuligheter, til personopplysninger og kredittkortdetaljer, sier Holthe.

Ifølge rapporten befinner den for tiden mest aktive delen av internetts underverden seg i Russland, der medlemmene gjerne skryter av å tjene 10 000 dollar om dagen på å lure, svindle og utpresse bedrifter og privatpersoner i USA og Europa.

”En spesialtilpasset virusvariant koster så lite som 250 dollar, eller omtrent 1 400 norske kroner, og for 25 dollar i måneden kan kjøperen abonnere på oppdateringer som gjør at viruset ikke blir oppdaget av antivirusprogrammer. Like enkelt er det å kjøpe distribusjon gjennom såkalte botnets, som er fjernstyrte nettverk av infiserte pc-er - ofte tusenvis i tallet. Disse er i stand til å sende ut millioner av spammeldinger i løpet av svært kort tid.” heter det videre i meldingen.

Antallet virus øker betraktelig. F-Secure melder at de i fjor la ut 250 000 nye virussignaturer i sine databaser. Det er like mange signaturer som selskapet la ut i perioden 1986 til 2006 til sammen.

LES OGSÅ: Kontrollen med nye virus glipper

- Etter hvert som nye virus, trojanere og spionprogramvare dukker opp, legger antivirusleverandørene inn signaturene deres i sine neste oppdateringer. Problemet er at de kriminelle kan lage og distribuere nye varianter veldig raskt, sier Holthe videre i meldingen.

Les om:

Sikkerhet