Virus spres i Skype og Yahoo! Messenger

Virus spres i Skype og Yahoo! Messenger

Meldinger fra "venner" lurer deg til skadelige nettsider.

Sikkerhetsselskapet BKIS advarte tidligere denne måneden om et aggressivt virus som angriper via Skype og Yahoo! Messenger.

Angrepet skjer ved at det dukker opp meldinger i chatvinduet som inneholder linker til skadelige URL-adresser.

Disse meldingene er sofistikert formulert og spiller på sosial manipulering for å lure brukere til å klikke på den skadelige linken.

Les også: Sleip orm på USB.

Ønsker å hjelpe, blir lurt

Beskjedene endrer seg hver gang de kommer, og lyder eksempelvis slik: ”Ser den nye frisyren min bra ut? Fin? Perfekt?” ”Jeg hiver printeren min ut av vinduet hvis dette bildet ikke kommer ut riktig. Kan du se noe galt med det?” Beskjeden inneholder en link til en nettside som tilsynelatende leder til en JPEG eller bildefil.

Brukere lar seg lettere lure til å klikke på linker via slike beskjeder, fordi de fremstår som om ”vennene” deres spør om råd, skriver BKIS.

Dersom en bruker klikker på linken, laster nettleseren umiddelbart en nettside hvor en .zip fil er tilgjengelig for nedlasting. Denne filen inneholder den skadelige W32.Skyhoo.Worm, som dermed sender nye meldinger til brukernavn på vennelisten din.

Må bruke hodet

Michael Gough, som eier nettstedet Skypetips.com, sier at selv om viruset sprer seg via Skype handler dette egentlig mest om sosial manipulering, fordi brukere lures til selv å laste ned og installere den skadelige programvaren.

I følge Gough er det derfor viktigere å fokusere på bevisstgjøring omkring sosial manipulering enn å bekymre seg for sikkerheten i Skype-programvaren. Det skriver IDGs nyhetstjeneste.

Les også: Advarer mot hull i Windows 7.

Les om:

Sikkerhet