- Vista like usikker

- Vista like usikker

Microsofts nyeste operativsystem er akkurat like sårbart som forgjengerne, viser en fersk analyse.

Økt sikkerhet har lenge vært et av Microsofts hovedargumenter for å bytte fra XP eller Windows 2000. Nye tall fra analyseselskapet PC Tools viser at påstanden neppe er vanntett.

I undersøkelsen gjort av det australske firmaet ble 58 000 pc-er angrepet av skadelig programvare i løpet av en halvårsperiode fram til mai i år. Det tilsvarte hele 27 prosent av Vista-maskinene som var med i undersøkelsen. Vista-maskinene utgjorde 12,6 prosent (190 692) av i alt 1 513 502 Windows-maskiner som er med i det svært omfattende brukerpanelet.

LES OGSÅ: 30 år med søppelpost

For bare en uke siden avviste en Microsoft-ansatt blogger en påstand fra PC Tools om at Vista trolig ville bli like utsatt for sårbarheter som Windows 2000.

Vrien vurdering

Tallene er vanskelige å evaluere. Selv om PC Tools har sporet angrep fra destruktiv kode, betyr ikke det at pc-ene faktisk er skadet av koden. Derimot har deres eget sporingsverktøy observert at koden har kommet seg rundt Vistas egne sikkerhetsmekanismer, slik at verktøy fra tredjeparten (PC Tools eget verktøy Threatfire, i dette tilfellet) har måttet gripe inn.

LES OGSÅ: Avslører dårlig pc-sikkerhet

På den annen side er verktøyet laget på en slik måte at det inntrer bare når kode forsøker å eksekvere på maskinen, forklarer Simon Clausen, administrerende direktør i PC Tools.

- Som et motsvar til undersøkelser gjort av Microsofts eget Malicious Software Removal Tool (MSRT), viser analysen fra PC Tools dessuten at MSRT ikke er en omfattende virusskanner, men et verktøy for å fjerne et begrenset utvalg av bestemte former for destruktiv programvare, sier Clausen til techworld.com.

LES OGSÅ: Aktiv politihjelp fra Microsoft

Les om:

Sikkerhet