Walmart slår av musikken

Walmart slår av musikken

De som har kjøpt musikk med kopisperrer fra Walmart må nå belage seg på å kjøpe den på nytt

I august i fjor begynte Walmart å selge musikk som MP3 uten kopisperrer (DRM). Før den tid hadde all nedlastbar musikk de solgte vært i Microsofts format WMA med kopisperre. I februar i år tok de skrittet lenger ved å avslutte salget av musikk med kopisperrer.

I en e-post sendt ut til alle som har kjøpt musikk med kopisperre fortalte Walmart på fredag at de nå vil kutte sine bånd til musikk med kopisperrer helt. Dette er gode nyheter, men måten de gjør det på har ikke blitt godt mottatt. Det Walmart gjør er nemlig å slå av sin DRM-server.

Gjør musikken ubrukelig

I e-posten fra Walmart får du beskjed om at hvis du vil fortsette å spille av de musikkfilene du lovlig har kjøpt må ta en "backup" av dem ved å brenne dem på en cd. Om du ikke gjør det vil du fra og med 9. oktober få store problemer med musikken.

Du vil ikke lenger kunne overføre dem til en annen datamaskin, og skulle du finne på å reinstallere operativsystemet ditt, ja så kan du også si farvel til musikken din.

Uungåelig

Dette viser klart og tydelig et av de største problemene med kopisperrer. For som Walmart legger ned sin DRM-server, slik vil også alle andre DRM-servere bli lagt ned en dag. Det er bare et tidsspørsmål. Et spill er kanskje ikke populært nok lenger til å være lønnsomt, eller firmaet som selger musikken du har kjøpt går konkurs eller blir kjøpt opp. Eller, som i dette tilfellet, finner det bare for godt å slå av serveren.

Med denne avgjørelsen viser Walmart oss at det er helt sant det vi skrev i artikkelen om opprøret mot kopisperrene i Spore: Med denne typen DRM kjøper du ikke et produkt, du bare leier det.

I juli bestemte også Yahoo Music Store seg for å stenge ned sine DRM-servere, men de gav samtidig kundene valget mellom å få refundert pengene eller eller å erstatte låtene de hadde kjøpt med en ubeskyttet variant.

Hvis du har kjøpt musikk med DRM fra Walmart, og ikke har mulighet til å brenne det ut på en cd, eller rett og slett ikke liker tanken på kvalitetstapet som da kommer ved å rippe cden igjen, vil du nå måtte kjøpe den samme musikken på nytt. Hadde du lastet ned ulovlig hadde du sluppet hele problemstillingen.

Sikkerhet