Warner Bros beskyldes for piratkopiering

Warner Bros beskyldes for piratkopiering

Et tysk teknologiselskap saksøker filmgiganten Warner Bros for å ha stjålet anti-pirat-teknologi.

Søksmålet kommer fra tyske Medien Patent Verwaltung, som i 2003 skal ha introdusert en metode for å merke filmer med en bestemt kode slik at det er mulig å spore piratkopieringer tilbake til nøyaktig den kinoen der den uautoriserte kopien ble laget. Det skriver Eriq Gardner hos The Hollywood Reporter.

Medien Patent Verwaltung sier de har forsøkt å få Warner Bros til å betale for bruken av teknologien helt siden filmselskapet begynte å benytte seg av oppfinnelsen på filmruller i Europa i 2004.

Urettferdig behandlet

- Vi demonstrerte vår nye anti-pirat-teknologi for Warner Bros i 2003, etter deres ønske og under streng konfidensialitet, og forventet å bli behandlet rettferdig.

- I stedet begynte de å gjøre utstrakt bruk av vår teknologi uten vår tillatelse og uten noen betaling til oss. Vi hadde imidlertid sørget for å ta patenter for å beskytte teknologien vår, og vi er nå i en situasjon hvor vi må hevde våre rettigheter, heter det i en kunngjøring Medien Patent Verwaltung har gitt til The Hollywood Reporter.

Krever erstatning

Hensikten med søksmålet er å hindre Warner Bros i å benytte seg av teknologien, samt å søke økonomisk erstatning for tapte inntekter som følge av tyveriet.

Selskapene Technicolor og Deluxe Entertainment Services Group er også saksøkt i samme sak, og rettssaken skal behandles av en domstol i New York.

Warner Bros har avslått å kommentere søksmålet, skriver Eriq Gardner.

Forfølger pirater

I 2004 ble Warner Bros det første filmselskapet til å opprette en egen anti-piratavdeling, som skulle jobbe med strategier for å forfølge piratvirksomhet rettslig og å gjøre piratkopiering vanskeligere å gjennomføre.

Warner Bros er i tillegg medlem av Motion Picture Association of America (MPAA), en mektig organisasjon som har fått mye oppmerksomhet og kritikk for sine antipirat-kampanjer.

Blant annet har det vært spekulert i at MPAA sto bak politisk press og trusler om WTO-sanksjoner fra USA overfor den svenske regjering, som resulterte i en politirazzia mot den svenske fildelingstjenesten The Pirate Bay i 2006.

Rekrutterer studenter

Tidligere i år gikk Warner Bros i England ut for å rekruttere teknologistudenter som skal jobbe for selskapet med å overvåke fildelingstjenester og spore opp piratkopiert materiale, skriver TorrentFreak.

Jobben innebærer blant annet å utvikle skanneverktøy og å skrive advarsler om søksmål til nettsteder og brukere, heter det i stillingsbeskrivelsen.

Star Trek, Sex og Singelliv 2

Blant de ti mest nedlastede filmene på BitTorrent i forrige uke finner vi "The Wolfman," "The Book of Eli," "Robin Hood" og "Iron Man 2," i følge TorrentFreak.

Den mest piratkopierte filmen i løpet av 2009 var "Star Trek," med nesten 11 millioner nedlastinger. Likevel spilte filmen inn over 380 millioner dollar på verdensbasis i fjor, går det frem av tall fra Box Office Mojo.

Warner Bros står bak filmen "Sex og singelliv 2," som hadde premiere på norske kinoer i går.

Les om:

Sikkerhet