Wikileaks lekker privat etterretning

Wikileaks lekker privat etterretning

Ble hacket julaften. Nå blir Stratfors epostdiskusjoner offentliggjort.

Julian Assange og hans kumpaner er tilbake i ilden. Etter fjorårets enorme lekkasjer av brevvekslinger i det amerikanske diplomatiet er det private som får smake lekkasje denne gangen.

Og lekkasjen ser ut til å være enorm.

Det Texas-baserte selskapet Stratfor, som oppgis å drive med "global etterretning", får ifølge Wikileaks pressemelding fra i natt, offentliggjort fem millioner epostmeldinger fra mellom 2004 og desember 2011. Wikileaks har etter alt å dømme fått dataene fra et innbrudd Stratfor opplevde julaften 2011. Det angrepet skal ha blitt utført av folk tilknyttet Anonymous.

Nye partnere

Wikileaks har samarbeidet med 25 medier fra rundt om i verden, men det er ikke like store medier som i forrige runde. Da var blant annet The Guardian og The New York Times med på laget, men etter at Wikileaks offentliggjorde hele databasen av diplomatiske meldinger usensurert, røk varslernettstedet uklar med sine mektigste venner i media.

Denne gangen har de jobbet blant annet med Rolling Stone og aktivistgruppen The Yes Men, kjent fra dokumentarfilmen med samme navn.

Seksuell kontroll

- Epostbrevene viser Stratfors nettverk av informanter, deres smøringsmetoder, hvitvaskingsteknikker og deres psykologiske metoder, skriver Wikileaks i en pressemelding.

Blant annet siterer pressemeldingen selskapets toppsjef George Friman i et brev til analytiker Reva Bhalla.

"Du må ta kontroll over han. Økonomisk, seksuell eller psykologisk kontroll" skal Friedman ha skrevet om hvordan å utnytte en israelsk etterretningsinformant som skulle sitte på informasjon om helsetilstanden til Venezuelas president Hugo Chavez.

Wikileaks har innkalt til en pressekonferanse klokken 12.00 mandag, London-tid.

Sikkerhet