Wikipedia vurderer full streik

Wikipedia vurderer full streik

Nettleksikonet vurderer å legge sidene blanke for å stoppe Stop Online Piracy Act.

Wikipedias grunnlegger Jimmy Wales lodder stemningen blant brukerne av det populære nettleksikonet, for å finne ut om det er støtte for en markering av motstand mot det radikale lovforslaget Stop Online Piracy Act som det skal stemmes over i USA torsdag denne uken.

Dersom det er støtte for en demonstrasjon, vil den i så tilfelle kunne markeres ved at Wikipedia gjør sine nettsider blanke for en periode, foreslår Wales på sine diskusjonssider på Wikipedia.

Han viser til et eksempel der Wikipedia i Italia for noen måneder siden markerte motstand mot et lovforslag som ville lagt begrensninger på redaksjonell uavhengighet, ved å blanke sine sider.

- Det italienske parlamentet snudde umiddelbart i saken. Som Wikipedianere kanskje vet eller ikke vet, så er det et adskillig verre lovforslag på gang nå (i USA, red. anm.), under den misledende tittelen ”Stop Online Piracy Act”, skriver Wales.

Stop Online Piracy Act er et radikalt lovforslag som vil gjøre det mulig for justisdepartementet i USA å be om rettslige kjennelser til å stenge nettsteder som beskyldes for brudd på opphavsretten.

Slike rettsordrer vil pålegge søkemotorer og internettleverandører å stenge all internettrafikk til nettsteder som anklages for å krenke opphavsrett. Over hele verden. Det inkluderer ikke bare .com-domenet, men også .net- og .org-domenenavn som brukes av millioner av organisasjoner utenfor USAs domsmyndighet.

Pressetalsmann for bokmålsutgaven av Wikipedia, Harald Haugland, sier til Computerworld at han tror politikerne i USA vil få reaksjoner dersom Wikipedia skulle blanke sine sider.

- Aksjonen fungerte godt i Italia, så noe slikt vil nok få god effekt om det skulle skje globalt, sier Haugland.

- Men Jimmy Wales har på ingen måte all makt i Wikipedia, og en slik avgjørelse må nok i tilfelle tas hos Wikimedia Foundation, sier Haugland.

Les om:

Sikkerhet