Windows 7 sliter med mer skadevare

Windows 7 sliter med mer skadevare

XP dør langsomt. Det samme gjør den skadelige programvaren.

Halvannet år gamle Windows 7 er installert på nesten en av tre pc-er i verden, og tar kraftig innpå den fallende stjernen, snart ti år gamle Windows XP. Med vekst i popularitet vokser også mengden trusler.

Skadevare rettet mot Windows 7-plattformen økte med mer enn tredve prosent i siste halvår av 2010. I samme periode falt angrepsraten mot Windows XP med 20 prosent.

Grunnen til at mengden skadevare henger sammen med popularitet, er at produsentene av skadevare er på jakt etter store penger for lite innsats. Derfor er de mest populære plattformene også et yndet mål for skadevare. Denne våren har Google og deres AndroidOS fått merke det til fulle.

Les mer: Slik vil Android erobre bedriftene.

- Vi ser økt mengde av skadevare i omløp i verden. Det fører til økte angrep mot Windows 7, sier Jeff Williams, en av produktsjefene i antiskadevaresenteret til Microsoft i Redmond til Computerworlds nyhetstjeneste .

64 bit er best og sikrest

Fordelingen er verre for Windows 7 i 32-bit utgave i forhold til 64-bit-versjonen. Fire av tusen pc-er med 32-bit var utsatt for et vellykket angrep og ble infisert. For 64-bit var tilsvarende tall 2,5 per tusen pc-er. Det er likevel lavt sett i forhold til Windows XP, som selv etter et fall hadde en suksessrate på 14 infiserte pc-er per tusen.

Kilden til tallene er hentet fra Microsoft sine egne skadevareverktøy, som ligger som gratis oppdaterte antiskadevareverktøy hos oppdateringstjenesten Microsoft Update. Detektering og sletting av ymse skadevare som datavirus, spionprogramvare, falske antivirusprogram, ormer og trojanere.

Rapporten Security Intelligence Report kommer to ganger i året. For å få normalisert og sammenlignbar statistikk er talene fordelt på et relativt antall like pc-er. Snittallet for vellykkete infeksjoner for alle installasjoner av Windows var 8,7, ned fra 10,8 per tusen pc-er.

Samling om sikkerhet i bunn

Windows Vista, av mange kalt ”beta Windows 7”, opplevde også en økning i antall angrep høsten 2010. Suksessraten økte fra seks til åtte per tusen pc-er denne perioden, men falt av litt mot slutten.

Les mer: Kaller Vista en misforstått kunstner

- Vi ser at fallet i infeksjoner synker med nyere operativsystem. Etter hvert som Windows 7 blir mer vanlig, er flere brukere sikret, sa Williams.

Microsoft hevder de har solgt mer enn 350 millioner Windows 7-lisenser siden introduksjonen i i slutten av oktober 2009.

Også Apple melder om at det er på tide å tenke mer sikkerhet rundt sin MacOS -plattform. Dette er en direkte følge av at flere har kjøpt Mac de siste årene, selv om Apple bare kan drømme om å ha en like stor salgssuksess som Windows 7.

Les mer: Apple lapper Safari og Mac OS X.

Les om:

Sikkerhet