- Sikkerheten kommer først

- Sikkerheten kommer først

- Økt sikkerhet er det viktigste med Internet Explorer 7, sier Ole Tom Seierstad hos Microsoft Norge.

Microsoft har nå lagt ut den andre betaversjonen av Internet Explorer 7, som i prinsippet skal ha alle funksjonene som den endelige versjonen kommer til å få.

Se vår test av betaversjonen her

 

Ikke ferdig før i 2007?

        

Hvis noen av dem som prøver den synes at den er en smule treg, kan de trøste seg med at nettopp ytelse er et av de aller siste sjekkpunktene hos utviklerne før et program eller en oppdatering anses som ferdig. I beta 2 av IE7 ligger det fortsatt igjen mye kontrollkode og tilleggsinformasjon for utviklerne.

        

Alt dette skal fjernes i den siste optimaliseringsrunden. Det er ennå ikke klart når det vil skje, men det kan godt hende at vi må feire nok en nyttårsaften først.

Kamp mot phishing

Beskyttelse mot phishing, snoking etter kreditt- og bankkortnumre, er høyt prioritert blant sikkerhetstiltakene i Internet Explorer 7. I popup-vinduer vil URLen alltid være synlig, slik at det er lett å se mistenkelig mismatch mellom denne og URLen til Web-siden man er på. Dessuten brukes fargekoder som rødt og gult for å skjelne mellom registrerte phishing-sider og dem som bare oppfører seg mistenkelig.

        

- Phishing-angrepene øker med 24 prosent i måneden, så vi anbefaler sterkt at man beskytter seg mot det, sier Seierstad.

        

En god del av Web-sidene som merkes «mistenkelige», kan imidlertid være uskyldige. Den «gule advarselen» kan godt skyldes at Web-stedet bare er dårlig vedlikeholdt.

Standard-problemet


Microsoft og selskapets nettleserversjoner opp gjennom årene er ofte blitt beskyldt for liten respekt for standarder. Ifølge Seierstad er nettopp brukervennlighet og respekt for standarder det andre av de tre hovedpunktene i Microsofts liste over formålene med IE7-oppgraderingen.

        

- HTML og CSS er de standardene det er viktigst for oss å følge. Vi har faktisk jobben en del sammen med Firefox og Opera om farge- og ikonbruk, og vi deltar generelt i en rekke internasjonale standardiseringsfora, sier Seierstad.

        

Men han tilføyer: - Standarder er likevel et ekstremt komplekst forhold, og man løser ikke alle problemer med standarder. Dessuten er det ikke alle standarder som er «ekte». Noen eies av noen, f.eks. PDF og Java. Målet vårt er likevel å være så standard-«compliant» som mulig, men vi må erkjenne at den teknologiske utviklingen og standardutviklingen aldri går helt i takt.

        

Det tredje hovedmålet med IE7 er at det skal være et godt verktøy for utviklere og Web-eiere.

Norsk

Norsk er et av de 24 språkene som Internet Explorer kommer på, trolig kort tid etter at den internasjonale versjonen er lansert. Nytt i IE7 er full støtte for norske, tyske og andre ikke-engelske tegn og bokstaver i adressefeltet. Ingen problemer med å velge et domenenavn som www.båtmøte.no, lover Microsoft.