Sikkerhetskopi, du liksom

Sikkerhetskopi, du liksom

Data du styrer med på jobben sørger it-avdelingen for å sikre. Hjemme-pc og egne dokumenter må du ta vare på selv.
Det finnes it-avdelinger som sørger for at også hjemmebrukernes dokumenter blir sikret sentralt. Det er fint, men la det fare for nå. Som pc-bruker kommer du ikke utenom å ta ansvar for sikkerhetskopiering selv også.

Du har kanskje en eller flere pc-er som ikke tilhører jobben, eller du vil ha kontroll med dataene dine selv. For eksempel den kalkylen på nytt hus som du har jobbet med noen timer, og som garantert blir slettet av toåringen mens du er og svarer dørklokken.

Og it-avdelingen vil neppe ha et halvt tonn med dine familiebilder på sine harddisker og magnetbånd. Har du ting du vil holde for deg selv, bør du kanskje også gjøre nettopp det. Holde dem for seg.

Skulle panikken begynne å gripe deg alt nå, vent litt. Før du setter opp en løsning for sikring av filene dine, må du ha klart for deg at det er to typer sikkerhetskopiering. Joda, det er nok mange flere, men for en vanlig pc-bruker er det to:

Den ene er for å sikre at du ikke mister data som er viktige for deg mens du har bruk for dem. For eksempel dokumenter, kalkyler, epost og annet du jobber med for tiden. Den andre er arkivering; at du vil ta vare på ting for fremtiden.

Mange medier

For å ta det siste først. En rask gjennomgang av kjelleren viser at jeg har liggende datafiler av ymse kvalitet og verdi. Og de er lagret på disketter: To typer åttetommer, tre typer 5 1/4 tommer og 3 1/2 tommer. De er på magnetbånd: store og små QIC båndkassetter. De er på magnetplater som Syquest og Iomega Zip av forskjellig størrelse. Og så har jeg svidd noen cd-er.

Du tar poenget? Skal du arkivere data, må du sikre deg at du kan lese mediet du lagrer det på i ettertid. I praksis betyr det at du sånn hvert tredje år må vurdere å flytte filene dine over til et nyere medium. I våre dager blir det i praksis cd eller dvd. Fordi det er tilgjenglig og rimelig.

Forskjellige formater

At du også må ta hensyn til endringer i filformater, kommer vi nesten ikke utenom. Selv om jeg gjerne vil; det kan fylle en bok eller fler. Men i korthet betyr det at du bør vurdere om viktige dokumenter kanskje bør lagres som ren tekst.

Jeg får i alle fall lest gamle Wordperfect-filer, men Multiplan- og Supercalc-filer burde kanskje være lagret i dif eller noe slikt. Men de får jeg heller droppe. Mimring? Jo, kanskje, men er du sikker på at du får lest dine Excel-ark, Word-dokumenter og Powerpoint-filer om noen år?

Så til de løpende sikkerhetskopiene. De som skal redde oss i tilfelle brann, tyveri, kaffesøl eller ren kløning. Det finnes myriader av muligheter. Jeg lander på to: Ekstern harddisk og usb minneplugg. Ikke så at du bør hive tapestasjonen, Zip-driven eller hva du enn har. Men er det først nå du vurderer sikkerhetskopi, så skaff deg i det minste en minneplugg. Prisene begynner på rett over 150 kroner for 32 megabyte. Det tilsvarer over 20 disketter.

Disketter er fy

Og mens vi er inne på det: Du skal ikke bruke disketter om du kan unngå det! For det første bruker du disketter så sjelden at selve diskettstasjonen din ikke holder seg i form. For det andre er sannsynligheten for at du bruker en gammel diskett til stede. Da er den gjerne utsatt for bit-shifting (

at magnetpunkter endrer polaritet -- red. anm.) og annen moro som gjør at den har eller er i ferd med å få feil. For det tredje: Om du skal flytte data mellom to maskiner, er det stor sannsynlighet for at diskettstasjonene er litt forskjellig synkronisert. Se første argument. Jeg har ikke opplevd så mye pågang fra venner og kjente med skadede disketter som det siste året. Sky disketter som pesten! Formater dem i det minste på nytt før du bruker dem.

Plugg igjen

Det er minneplugg du skal bruke. De holder i tusen år eller noe sånt. Og det eneste de ikke tåler er fuktighet. Problemet med dem er at de er lette å miste. Det kan du ta høyde for ved å bruke to. Er du redd for at andre skal se dataene dine, bør du sørge for å lagre dem kryptert. Og kanskje tjore pluggen fast til et nøkkelknippe (som du ikke mister..) eller lignende.

Jeg har liggende alle mine dokumenter i en katalog hvor underkatalogene heter 2003, 2002 og så videre. Altså ligger dokumentene lagret år for år. Alle artikler jeg har skrevet for Computerworld siden 1996 får plass i en zip-fil på 93 megabyte. Og det passer greit på en usb minneplugg på 128 megabyte. Pris: Rundt 350 kroner.

Hele harddisken

Men hvis det er mer enn bare noen dokumenter, eller du vil ha mer komplett sikkerhetskopi? Da kommer den eksterne harddisken inn i bildet. De finnes med flere tilkoblingsmuligheter fra første type usb via Firewire til Serial ATA. Skal du velge i dag, kan high speed usb (usb 2.0) eller Firewire være fornuftig. Få pc-er har ekstern støtte for S-ATA ennå.

Det leveres også disker i form av spesialiserte løsninger for sikkerhetskopi. Maxtor leverer Onetouch, som tar sikkerhetskopi ved at du trykker på en knapp på disken. Iomega, kjent for sine løsninger med magnetplater som Zip-drive, leverer også en ekstern disk med programvare for automatisk kopiering.

CMS har disker som automatisk tar full sikkerhetskopi første gang, og deretter oppdaterer seg hver gang du plugger dem til. De har den fordelen at dersom harddisken på pc-en din ryker, så skal du kunne ta den ut og erstatte den med CMS-disken. Så er det bare å slå på og pc-en skal være som før.

Programvare

Uansett hvilken lagringsløsning du velger, så skal du også velge programvare og "lagringsstrategi". Det finnes en dullion programmer for sikkerhetskopiering med og uten automatikk og regler. Svært mange er laget for store løsninger, men du finner sikkert også et som passer for deg. Selv benytter jeg meg av manuell kopiering.

Med Windows XP følger det med et sikkerhetskopieringsprogram som ikke er halvgærent. Det lar deg organisere kopieringen ganske greit, men jeg kan ikke fordra at datafilene lagres i et eget format for nettopp dette programmet. Men det er jo "gratis".

Velger du en ekstern harddisk, se etter om det følger programvare for sikkerhetskopiering med. Hvis ikke, og du vil ha en litt avansert løsning, spør leverandøren. I motsatt fall, og kanskje hvis du velger å bruke minneplugg, sørg for å organisere dataene dine slik at de lett kan kopieres og finnes igjen. Av deg.