Sikkerhetskopierer mest i Norden

Sikkerhetskopierer mest i Norden

I Norge er lagringsleverandøren Nexsan ukjent for de fleste, men det er få som kan slå dem på pris.
- Vi er størst på backup til disk i Norden, sier Øivind Martinsen, kanalsjef i Nexsan Technologies Incorporated.

Nexsan er opprinnelig et britisk firma som er blitt amerikansk med rundt 120 ansatte. Hovedkvarteret er i Woodland Hills California med forskning i Oxford og utvikling i Derby i England og San Diego i California.

De store lagringsleverandørene har ikke hørt om Nexsan, i hvert fall ikke offisielt. I Norge vet konkurrentene hvem Nexsan er, grunnet et betydelig salg via partnere i spesielle nisjer.

På USIT, Universitetet i Oslos it-tjeneste, er Nexsan populær for en rekke applikasjoner. I flere av helseregionene har Nexsan solgt godt. Det er lagring av digitale røntgenbilder Nexsan har levert mye kapasitet til.

Tre lagringssystemer basert på SATA (Serial Advanced Tehnology Attachment) er grunnlaget for interessen. Nytt er støtte for ISCSI (Internet Small Computer System Interconnect).

Satablade er en 1U høy lagringsmodul med åtte platelagre. Sataboy er en 3 U høy lagringsmodul med 14 platelagre. Satabeast er en 4 U høylagringsmodul med 42 platelagre. Prisene varierer fra 14 til 56 kroner per gigabyte, avhengig av størrelsen på lagringssystemet.

Største nordiske

Universitetet i Oslo er Nexsans største nordiske kunde med mer enn 300 TB lagring. Men det er bare foreløpig.

- Supercomputer-klyngen ved universitetet i Linköping skal ha en petabyte med lagring, hevder Øivind Martinsen.

Det er alle forskningsdataene som til sammen utgjør 1 PB (1.000.000 GB). Et nytt regnesystem i Linköping og de andre tungregnesentrene i Sverige skal kjøre mot lagringssystemet. Denne gangen velger Linköping å få beregningsklyngen levert av en kjent leverandør fremfor å bygge den selv.

En av grunnene til at Nexsan foretrekkes er den hjelpen de bidro med for å koble sammen lagringssystem med den eksisterende beregningsklyngen på 4 TFLOP (4.000 milliarder desimaltallsberegninger per sekund).

- Vår teknologi er optimalisert mot sekvensiell lagring. Vi konkurrerer ikke mot EMC Symmetrix og de andre, forklarer Øivind Martinsen.

De systemene er først og fremst utviklet for kontinuerlig å ta seg av mange små transaksjoner.

Mer pålitelig

Nexsan har konsentrert seg om å lage raske kontrollenheter med bufre for mellomlagring av data. Skriv skjer med 240 MB per sekund, les med 360 MB per sekund. Kontrollenheten sikrer dataene slik at de ikke går tapt ved feil på platelageret.

I øyeblikket benytter Nexsan RAID 5 (redundant Array of Independant Disks), men jobber med å komme med RAID 6 som gir dobbel sikkerhet. For ekstra pålitelighet benyttes MAID (Massive Array of Idle Disks).

Teknologien sørger for å redusere rotasjonshastigheten på platelagre som det ikke leses fra eller skrives på. Dermed reduseres strømforbruket og varmen.

- Rotasjonshastigheten reduseres til 3.000 omdreininger som bidrar til å spare 60 prosent av strømforbruket, hevder Øivind Martinsen.

Et typisk eksempel er lagring av mer enn 4.000 tv-programmer med Sesame Street som er overført fra film og video til tre av Nexsans største lagringssystemer på et lagringsnettverk.

Ekstra sikkerhet

Større virksomheter er interessert i Nexsan for sikkerhetskopiering. Det er for mellomlagring før kopiering til magnetbånd Nexsan benyttes. Dermed kan mange virtuelle magnetbånd kopieres samtidig før lagringssystemet uavhengig av datamaskinene kopierer dataene ut på bånd i et magnetbåndbibliotek.

Kopieringsprogramvaren er enten EMC Networker, IBM Tivoli Storage Manager eller Symantec Veritas Netbackup.

- Plutselig har ISCSI blitt modent. Det bygges inn i svitsjen, forklarer Øivind Martinsen.

Nexsan benytter SANRAD V-Switch som ifølge IDGs tester er veldig enkel å sette opp og benytte. ISCSI forutsetter et dedikert gigabit per sekund Ethernet med støtte i lagringssystemene.

For sikring av data mot ødeleggelse og oppbevaring for en definert periode, benyttes Assureon. Dette selskapet har Nexsan kjøpt opp.

Assureon legger på ekstra nøkler på hver fil, vannmerke ved hjelp av matematikk og metadata for sporing. Regelverket benytter hash-algoritmer, både D5 og SHA-1. Også kryptering kan foretas ved hjelp av AES-256.