Sikkerhetsportalen snubler på startstreken

Sikkerhetsportalen snubler på startstreken

Førskommende fredag skulle Altinn ha tatt i bruk den nye offentlige Sikkerhetsportalen. Det er nå utsatt på ubestemt tid.

Altinn utsetter integrasjon mot Sikkerhetsportalen til over nyttår. Det skyldes at det i siste liten ble klart at Buypass ikke vil være en av PKI-leverandørene som kan benyttes i SP fra 15. desember.

Dette melder Merete Ulvund. Hun er informasjonskonsulent i Brønnøysundregistrene som skal forvalte Sikkerhetsportalen.

- Dette er såpass nytt for meg at jeg ikke vet detaljene rundt det. Men lanseringen av Sikkerhetsportalen går som planlagt torsdag, sier Ulvund til Computerworld.no.

Den andre utsettelsen

Siden Altinn har forberedt at Buypass var med fra starten, ville en eventuell integrasjon medført behov for oppdateringer som det ikke ville være tid til å gjennomføre og teste på så kort tid. Man kan fortsatt logge direkte inn i Altinn med Buypass smartkort.

- Teknisk sett fungerer alt fra vår side. Men det pågår arbeid med avtaler mellom Sikkerhetsportalen og oss, sier administrerende direktør i Buypass Gunnar Lindstøl til Computerworld.no.

Linstøl vil ikke kommentere saken mer så lenge forhandlingene foregår. Han vil heller ikke si hva som har gått feil i planleggingen, slik at det dagen før lanseringen fremdeles må forhandles.

- Jeg utelukker på ingen måte at vi blir med. Men det blir ikke fra i morgen, sier Linstøl.

Statlig felleskjøp

Sikkerhetsportalen skal fungere som en slags statlig felleskjøp av pki-baserte tjenester. Alle statlige etater er pålagt å bruke portalen. Kommune-Norge er sterkt oppfordret til å gjøre det samme. Den første tjenesten portalen skal lansere er autentisering.

Det er bankenes betalingssentral (BBS) som har utviklet portalen. Kontrakten med BBS går ut på at leverandøren utvikler portalen for egen regning. Deres betaling kommer ved at statlige etater er pålagt å benytte tjenesten, når pki er påkrevd, og må betale for bruk.

Dette er den andre utsettelsen knyttet til Min Side/Sikkerhetsportalen på kort tid. I slutten av november ble kjent at innbyggerportalen MinSide blir først lansert en gang etter nyttår. Fornyelsesminister Heidi Grande Røys vil ha en lengre testperiode.