Sikter mot global IM-standard

3GSM: 15 av verdens største mobiloperatørerer vil tilby direktemeldinger på tvers av sine nettverk.

15 av de største mobiloperatører, inkludert China Mobile, Vodafone, Orange, Telefónica og T-Mobile går nå sammen om å gjøre direktemeldingstjenester (Instant Messaging, IM) tilgjengelig på global basis.

 

Det er arbeidsgruppen GSM Association (GSMA) som har stått i spissen for initiativet og nyheten ble i går offentliggjort på 3GSM-konferansen i Barcelona.

 

GSM Association håper å kunne samarbeide med tradisjonelle tilbydere av direktemeldingstjenester som Microsoft MSN, America Online (AOL) og Yahoo.

 

Vodafone-sjef Arun Sarin uttalte på 3GSM-konferansen at GSM Association ønsker å utvide tjenesten og gjøre den til en større opplevelse for brukerne.

 

Krysser plattformer

Microsoft, Yahoo og AOL tilbyr allerede mobil tilgang til sine meldingstjenester, men målet til GSM Association er å oppnå en trådløs, global tilgjengelighet på tvers av de eksisterende tjenestene.

 

I første rekke ønsker GSM Association å henvende seg mot eksisterende brukere av direktemeldinger over faste linjer. I dag er det over 300 millioner mennesker som sender over 12 milliarder meldinger hver eneste dag.

 

Hvis GSM Association får med seg enda flere mobiloperatører kan trådløs-alternativet nå ut til over 2,2 milliarder brukere over hele verden.

 

Mange av dagens mobiltelefoner har allerede mulighet for å sende direktemeldinger.

 

Må betale

 

Til forskjell fra dagens meldingstjenester over faste linjer vil derimot ikke det planlagte GSM-tiltaket være gratis. Her må avsender betale for meldingene som sendes.

 

Sarin sier til IDGs nyhetstjeneste at Vodafone ser store muligheter for å generere en ny inntektsstrøm på direktemeldinger. Toppsjefene i de involverte mobilselskapene nektet imidlertid å diskutere detaljer rundt den planlagte prisstrukturen på 3GSM-konferansen.

 

Les også: Nye Messenger-brukere hvert sekund.