Sintef blottla sexlivet til 220 kvinner

En masseutsendt epost oppga intime detaljer om 220 navngitte kvinner.

Kvinnene deltar i et internasjonalt forskningsprogram mot livmorhalskreft, skriver Teknisk Ukeblad. En av forutsetningene for å delta i studien er at kvinnene ikke kan ha hatt flere enn fire seksualpartnere.

Ved å gjøre kjent hvem som deltar i studien, blir det dermed også kjent at kvinnene maksimalt har hatt fire sexpartnere.

Sintef-ledelsen legger seg flat.

- E-posten ble sendt ut ved en glipp som vi virkelig er lei oss for. Dette er et klart brudd på våre interne rutiner, og vi har begynt å sende ut beklagelser til dem som har mottatt e-posten. Jeg har stor forståelse for at deltagerne kan føle seg fortørnet av å miste anonymiteten, sier forskningssjef Finn Egil Skjeldestad i SINTEF Helse.

Stigmatisert

Også Datatilsynet reagerer på utsendelsen av e-posten.

- Det er nok en del som vil synes det er svært stigmatiserende at slike intime opplysninger blir sendt til alle deltagerne i studien, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet til Teknisk Ukeblad.

Studien som kvinnene har deltatt i er et vaksineprogram mot livmorskreft (HPV-vaksinestudien). 12.000 kvinner på verdensbasis - derav 1.700 norske - deltar i studien.

Les hele saken på nettsidene til Teknisk Ukeblad.