SHIPPING-SIKKERHET: Arne Helme, leder for cybersikkerhet i KPMG Norge (venstre) og Vigleik Takle, Vice President og Commercial Manager i Kongsberg Digital går sammen for å hjelpe maritim bransje med it-sikkerheten. (Foto: KPMG pressefoto)

SHIPPING-SIKKERHET: Arne Helme, leder for cybersikkerhet i KPMG Norge (venstre) og Vigleik Takle, Vice President og Commercial Manager i Kongsberg Digital går sammen for å hjelpe maritim bransje med it-sikkerheten. (Foto: KPMG pressefoto)

Sammen om maritim it-sikkerhet

Informasjonssikkerhet i maritim sektor får større fokus. Kongsberg Digital og KPMG går sammen om å levere digitale tjenester for å håndtere risiko og styrke beredskapen i denne bransjen.

Ifølge bransjepublikasjonen IHS Fairplay ble ett av tre shippingselskaper utsatt for cyberangrep i fjor. Det mest kjente er kanskje Notpetya-angrepet mot den danske rederigiganten AP Møller-Mærsk, som kostet rederiet opp mot 300 millioner dollar.

I sommer gikk Kongsberg Digital og KPMG sammen om å levere sikkerhetsløsninger for denne bransjen.

Strengere krav

Med tanke på fjorårets sikkerhetshendelser i maritim industri har den internasjonale skipsfartsorganisasjonen IMO utarbeidet en ny forskrift som legger større press på at maritime virksomheter må legge større innsats ned i arbeidet for å redusere cyberrisiko innen 2021.

Det betyr at rederiene må sørge for god beredskap og beskyttelse av skip og utstyr, og i tillegg sikre at virksomheten evner å identifisere og respondere på digitale trusler og hendelser. Konsekvensene for de som ikke klarer å møte kravene kan bli fatale; fra kritiske driftshendelser og utstyr som ikke fungerer, til høyere forsikringspremie og nektet ankomst i havner.  

Felles tilbud

Midt på sommeren i år meldte KPMG og Kongsberg Digital at selskapene har inngått et samarbeid om å levere innovative digitale tjenester for at maritim bransje skal kunne håndtere de nye truslene som cyberkriminalitet fører med seg.

– Den raskt voksende cybertrusselen i maritim industri og den nye forskriften krever en strategisk og kostnadseffektiv tilnærming til identifisering og håndtering av cyberrisiko, sier Arne Helme, partner og leder for KPMGs cybertjenester i Norge i en pressemelding.

– Det trengs skalerbare og datadrevne løsninger som automatisk kan oppdage og adressere risiko. Kongsberg Digital utvikler bransjeledende teknologi som kan benyttes til dette nettopp formålet, og KPMG har global rådgivningsekspertise på cybersikkerhet i maritim sektor, fortsetter han.

– Vi ser en utmerket mulighet til å utnytte KPMGs kompetanse på cybersikkerhet og plattform for håndtering av digital risiko slik at vi kan tilby maritim industri «state of the art»-løsninger for cybersikkerhet, sier Vigleik Takle, Vice President og Commercial Manager i Kongsberg Digital i pressemeldingen.

 

siste nyheter