Sliter med umoden bransje

BYGGMESTER: Med løsningen Buildmaster ønsker Jan Erik Evanger (t.v) og Morten Skinnarmo i APX å gjøre byggeplassen digital og systematisert. (Foto: Stine Hagen)

Sliter med umoden bransje

Med løsningen Buildmaster ønsker APX å få orden på logistikken på byggeplassen, noe som er lettere sagt enn gjort. Så langt er det ingen som har kjøpt løsningen deres.

APX Systems leverer systemløsninger for alt fra helse til dagligvarehandel. Coop, Nasjonalmuseet, Coca Cola... Listen over kunder er lang. Likevel er det én bransje som er vesentlig tregere enn de andre. 

- Vi har holdt på med byggevarebransjen i halvannet år nå, men har ennå ikke fått et eneste prosjekt, sier daglig leder Jan Erik Evanger.

Skrikende behov

Computerworld sitter på APX sine lokaler på Bryn. Her er vi for å høre om Buildmaster - en komplett løsning for byggeplasslogistikk. Skal man tro Evanger og kollegaen Morten Skinnarmo, er det nemlig et skrikende behov for å få orden på logistikken på byggeplassen.

- En undersøkelse gjort av Bygg21 sier at så mange som 36 prosent av alle entreprenører ikke har kontroll på varemottaket inn på byggeplassen. Det er hårreisende! Det er snakk om at man skal redusere byggekostnadene med 20 prosent innen 2020. Å få til det er vanskelig hvis du ikke har orden på varelogistikken, sier Skinnarmo, som er markedssjef i selskapet.

Han forteller videre at Norge bygger for milliarder av kroner. Markedet er stort, det burde også potensialet ha vært. 

Byggmester

Med løsningen Buildmaster ønsker APX å gjøre byggeplassen digital og systematisert.

Buildmaster skal ifølge Evanger være en komplett løsning for alt av byggeplasslogistikk - det være seg bestillingsrutiner, varemottak, varetrekking og mye mer. 

Etter en sjekk inne på APX sine hjemmesider får man nesten inntrykk av at løsningen er litt som Byggmester Bob på barne-tv. Der synges det "Kan det fikses? Klart det kan!". Listen over alt Buildmaster skal kunne fikse er lang.

Løsningen skal kunne brukes både som et planleggingsverktøy og som en veileder under arbeid. Her skal alt fra personer til heisekraner kunne settes i system. Den kan gi oversikt over hvilke varer du trenger, hvilke transportveier du bør kjøre, og hvilke leverandører du kan kjøpe varer av. Likevel skal man ikke nødvendigvis trenge å bruke alle funksjonene på en gang. 

Systemet er også integrert mot BIM (bygningsinformasjonsmodellering) som kort fortalt er et program som lager et bilde eller en tegning, gjerne i 3D, av et bygg.

- Utfordringen er å ta modellen over i et vareregister - altså det å knytte varene i BIM over i et vareregister og derfra til et varemottak. Den koblingen kan vi gjøre, sier Skinnarmo.

Mye rot

- Med Buildmaster får du full byggeplasslogistikk. Du får orden på alle varer inn, alle varer du forbruker, alle bestillingsrutiner og all fremdrift, forteller Evanger, og viser frem bilder fra planleggingsarbeidet til en "typisk" byggeplass. Det er gule lapper og regneark i et salig rot.

- Dette er absolutt er verktøy som byggebransjen bør ta i bruk om de skal nå målet sitt om å redusere kostnadene ved å bygge, sier Skinnarmo.

Han forteller om en bransje som bruker masse tid på å lete.

- Byggebransjen er ikke flinke nok til å ta i bruk verktøy for å effektivisere på byggeplassen. De har ikke kontroll på varene de mottar. De vet ikke hvor varene ligger eller om det er riktig bestilling, sier han, og fortsetter:

- Det er mye å hente på å gjøre ting i riktig rekkefølge og mest mulig effektivt. For å få til det så må man ta i bruk de elektroniske verktøyene som finnes. Og de finnes! Mulighetene er der. 

Trege

Computerworld blir faktisk sittende i nesten to timer på Bryn. Det er spennende å høre om Buildmaster, og alle de andre løsningene APX kan levere. Her finnes alt fra strekkoder (faktisk den som heter GSI-128 og er dagens standard) til digitale prøverom. Men i dag er det Buildmaster de ønsker å snakke om. Det er umulig å få ned alt på papiret.

- Det virker jo utrolig da. Nesten for godt til å være sant. Hvorfor er det ingen som har tatt i bruk denne løsningen?

- Det spørsmålet kan du egentlig stille til AS Norge. Det er vel litt generelt. Vi er ikke så glade i endringer. Byggebransjen er konservativ. Om man introduserer et nytt produkt så tar det tid før byggebransjen adopterer det.

- Hva vil det koste å bruke Buildmaster?

- Hva vil det koste å ikke bruke det?, avslutter Evanger.

 

siste nyheter