Telenor tester 5G på Svalbard

5G TESTOMRÅDE: Svalbard og Longyearbyen vil nok bli et lettere område å få tilfredstillende 5G-dekning enn mange steder på fastlandet. (Foto: Arne Joramo)

Telenor tester 5G på Svalbard

Svalbard er kanskje et lukket samfunn meget langt nord, men som testområde for 5G og andre teknologier fungerer det utmerket.

Skal man finne et sted som er rimelig isolert, ikke alt for stort i utbredelse og i tillegg har avansert teknologi allerede på plass. Da er Longyearbyen på Svalbard et ganske natulig valg, når man bare får tenkt seg litt om. Dette skriver Klassekampen. I og med at kulldriften på øya og byen ikke lenger skal være med i næringskjeden måtte man finne på noe nytt i tillegg til turisme. Teknologi var da ganske nærliggende å tenke på. I tillegg til å bygge ut smartteknologi og gjøre det lille samfunnet til et attraktivt område for frihetssøkende unge, skal man nå i gang med testing av 5G.

Telenor har gjort Longyearbyen til er testområde for ikke bare 5G, men også for alle de teknologiene som kommer til å følge med den nye telestandarden. Her skal det testes IoT-løsninger og droneteknologi. Målesensorer skal teste alt fra klima til den generelle utviklingen i området.

Det er imidlertid ikke bare Telenor som benytter seg av byen på den lille øya som testområde. Det skal også testes ut solceller i forbindelse med flyplassen. Dette siste høres noe underlig ut for et område som ikke har sol halvparten av året. Fordelen er at gir mulighet for å teste og utvikle batteriteknologi for lagring av strøm til senere bruk.

Berit Svendsen i Telenor tok opp utviklingen i området i forbindelse med Arendalsuka og sa at man allerede var godt i gang med å teste en del løsninger i området. Det er med andre ord håp for de lille polarbyen etter at kulltiden er definitivt over. 

 

siste nyheter