Sjokk-kjøp av online bruktbutikk

Dotcom-drømmen braste for de fleste, men nederlanske Marktplaats.nl kjøpes for hele 1,8 milliarder kroner av Ebay.

Men en blanding av beundring og forbausing har ekspertene tatt imot nyheten om at verdens fremste nettauksjon, Ebay, betaler 225 millioner euro for det nederlandske Marktplaats.nl ("markedsplass.nl"). Ebay får også den internasjonale greinen, Intoko.com.

Marktplaats.nl er et websted der folk kan kjøpe og selge all slags varer, fra biler til cd-er og barneleker. Websiden har blitt en stor suksess i Nederland, og har 570.000 unike besøkere per dag.

Konseptet er enkelt. Selges noe for mer enn 200 euro (1700 kroner), betales 6 euro til Marktplaats.nl. Alle salg og kjøp under 200 euro kan foretas gratis på webstedet.

Konseptet er såpass unikt og vellykket at Ebay betaler hele 225 millioner euro for webstedet.

Ebay selv forklarer kjøpet at de vil lære fra konseptet og teknologien bak det. For Ebay er det interessant hvordan Marktplaats.nl har lykket i kjøp og salg av småvarer. Selskapet vil utvilsomt bruke konseptet for å spise seg inn på det fort voksende salgsmarkedet på internett.

Marktplaats.nl har hittil i år fått en fortjenester på 12 millioner euro.

Webstedet startet i 1999. Bare et halvt år senere ble webstedet kjøpt av Het Goed, en nederlandsk kjede for bruktbutikker. Etter det har stedet gått gjennom noen vanskelige perioder før det ble en suksess. Nå selges det altså for hundre ganger det ble kjøpt i 1999.

Eierne av bruktkjeden går rett inn i den nederlandske listen over de rikeste i treskolandet.