Skadelige datavirus kan plantes av ansatte

Skadelige datavirus kan plantes av ansatte

Det er bare et tidsspørsmål før det kommer opp saker i Norge der ansatte har plantet skadelige virus eller ormer i bedriftens nettverk og servere.
Virusangrep og dataormer er normalt noe folk flest forbinder med styggedom som kommer inn i bedriften eller organisasjonen via epost. Men saken er at det er overraskende lett å plante slike virus og ormer bak brunnmurene til de samme virksomhetene.

Noen av disse virusene trenger ikke å aktiveres med en gang, men kan bli liggende som tikkende bomber, når opphavsmannen har sluttet i bedriften.

-- Vi så nettopp hvordan Sasser-ormen herjet og ødela for milliarder av kroner. Enkelte norske konserner som IF-Storebrand fikk svarte dataskjermer. Finske forsikringsselskaper måtte stenge hele virksomheten på grunn av ormeangrepet. Tenk deg hva som skjer når terrorister eller andre kriminelle finner ut at de kan bruke dette som et aktivt våpen for å stoppe den kapitalistiske verden, spør Thorbjørn Ellefsen i Vogon.

Han vet at fremgangmetoden ikke en utopi: Terrorister må som regel ha medhjelpere som sitter på innsiden av bedriftene, konsernene eller organisasjonene som skal rammes.

-- Dette skaper helt nye sikkerhetsvurderinger. Spørsmålet er hvordan norske bedrifter ) store som små ) har sikret seg mot slike interne datakrimangrep, mener den erfarne dataetterforskeren.