Skal investere milliarder i unge it-selskaper

Skal investere milliarder i unge it-selskaper

Etter flere knipne år, etableres nå flere milliarder kroner i form av ny venture-kapital.

Northzone Venturs melder i dag at de har reist hele 1,4 milliarder (175 millioner euro) i et nytt nordisk fond. Pengene kommer fra både utenlandske og norske investorer, skriver Finansavisen i dag.

- Med dette fondet har vi muligheten til å følge porteføljeselskapen helt frem til en børsnotering eller et industrielt salg, sier partner i Northzone, Tellef Torsteinsson, til avisen.

I tillegg til fondet fra Northzone, har Kistefos nettopp reist et nytt fond på 300 millioner, mens Four Seasons Venture sitter klar med 200 investeringsklare millioner.  

Kistefos er også inne i Spring-fondet, på 50 millioner kroner, som er etablert i samarbeid med Forskningsparken. Og som Computerworld.no skrev om på fredag, blir det nå etablert nye såkornfond i regi av Innovasjon Norge som tilsammen utgjør 1,3 milliarder kroner.

Ikke all denne kapitalen er beregnet på norske selskaper. Men selv en nøktern beregning tilsier at det nå gjøres tilgjengelig flere milliarder kroner i frisk it-kapital.

 Alene om de små

Northzone Venture skal investere i seks-åtte nye selskaper i år, og det dreier seg om ganske nyetablerte selskaper. De går inn med mellom 10-30 millioner i hvert selskap innledningsvis, forteller Torsteinsson til Computerworld.no.

Ifølge partner Tellef Thorsteinsson er det blitt færre investorer som går rett inn i de små selskapene. Og det er ikke noe utpreget norsk fenomen, tro han.

- Det er tøffe tak i hele Europa nå. Det er for lite kapital til forskning og grunninvesteringer, sier han.

Nytt fond

Kistefos har etablert et nytt fond på 300 millioner kroner rettet mot it og telekom.

- Det er Kistefos-penger, så vi bestemmer selv. Det er en rekke interessante selskaper vi ser på. Vi ser særlig i promgravare-sektoren, og speiselkt på selskaper i konvergensen mellom telekom og it, sier administerende direktør Ditlef de Vibe i Kistefos til Computerworld.no.

I motsetning til Northzone, går Kistefos inn i selskaper som har et ferdig og salgbart produkt og trenger hjelp til å ekspandere.

- Vi går inn med 15 -30 millioner. Jeg trenger med at dette fondet er fullinvestert i løpet av et par år, sier de Vibe.

Én investering

Four Seasons Venture har 200 millioner kroner igjen i sitt femte fond, men har ikke gått av skaftet for å investere i norsk it det siste året.

- Vi hadde to nye it-investeringer i 2005. Det var svenske Hectionic og norske Maxware, sier Gunnar Rydning i Four Seasons til Computerworld.no.

Four Seasons holder seg unna nyetablerte selskaper.

- Vi ser etter litt mer modne ting, selskaper som omsetter for mellom 20-30 og 200-250 millioner i året, sier Rydning.

- Er det få interessante prosjekter, siden dere investerer så lite?

- Nei, det er mange prosjekter ute nå, og mye egenkapital. Etter noen års tørke, er det nå ekspansjonsmuligheter. Det kan faktisk minne om slutten av 90-åra, men med den forskjell at selskapene har en reell vekstkurve.

Få investeringer

Av den private venture-kapitalen har det tilfalt relativt beskjedne midler til norske, nyetablerte it-selskaper det siste året.

Ferd Venture, med tobakksmilliardær Johan A. Andresen i ryggen, investerte i to it-selskaper, Mohive og Colibria, i 2005. Ifølge selskapets websider var dette de eneste investeringene i den norske it-sektoren i 2005.

Convexa Capital gikk i mars 2006 inn i Nordisk Mobiltelefoni og investerte nå i april i søkemotoren Intellisearch. Eneste it-investering i 2005 var Apptix, som er børsnotert i Oslo men har hovedkvartal i Virginia.

- Lite konkret

Teknoinvest har beskjedne planer:

- Innen vårt felt som er banebrytende teknologi, er det begrenset med spennende prosjekter, sier Bjørn Borå i Teknoinvest.

Av ventureselskapets fem investeringer i it-selskaper i 2005, var det bare ett norsk selskap. Okas, som nådde opp.

- Det er alltid interessant med spennende prosjekter, men vi har ingen konkrete planer akkurat nå, sier Borå til Computerworld.no

Tror på nisjer

Det heller ikke alle gründere som har gode nok prosjekter til å bli satset på, mener Tellef Torsteinsson. Han tror nisjesatsing er veien å gå for norsk programvare.

- Generell ERP er modnet. Men det er mange muligheter innen industrispesifikke nisjer, og der ser vi mange flinke norske selskaper. Også programvare på mobilplattformen har gode muligheter, sier Northzone-partneren.