Skal melke hjemme-pc-Norge

Skal melke hjemme-pc-Norge

Sveriges største hjemme-pc-spesialist, PC-System, etablerer seg i Norge. Nettopp fordi Norge har den beste ordningen i Norden.
- Norge har Europas beste hjemme-pc-ordning. Det er årsaken til at befolkningen ligger helt i toppsjiktet når det gjelder it-kompetanse, hevder Sveriges største hjemme-pc-spesialist, PC-System, som er på full fart inn på det norske markedet.

Norske arbeidstakere får skattefordel av pc-en sin uansett om de trenger en enkel, eller dyr, avansert maskin. I Sverige og Danmark er det derimot en rekke begrensninger på hvor omfattende hjemme-pc-ordningen kan være. I tillegg får nordmenn gunstigere momsfradrag gjennom hjemme-pc-avtalene enn i resten av Norden.

- Vi har fulgt utviklingen i Norge nøye. I Sverige strammes hjemme-pc-ordningen til fra årsskiftet, men norske myndigheter viser stor vilje til å satse på tiltak som gjør de ansatte it-kyndige og effektive, sier Nicholas Richards, påtroppende sjef for PC-System Norge AS.

Storaktør i Sverige

I EU-sammenhenger trekkes ofte Danmark, Sverige og Finland frem som de ledende it-nasjonene.

- Den gode hjemme-pc-ordningen setter Norge i en særstilling i Norden. I et forsøk på å styrke Europas produktivitet oppfordres EUs medlemsland til å følge Nordens eksempel på it-satsninger. Resten av Norden burde lære av Norge, sier administrerende direktør Attila Földhazi som etablerte PC-System i Sverige for 20 år siden.

PC-System har spesialisert seg på å levere skreddersydde hjemme-pc-er og omsetter for en kvart milliard i Sverige, ifølge en pressemelding.

Skreddersøm og kvalitet

Nå vil svenskene eksportere suksessen til det norske markedet. Norgeskontoret ble satt i drift 1. september og er PC-Systems første satsning i utlandet.

- Vi har ventet med ekspansjonen til vi hadde kraft nok til å satse skikkelig. Norge er det klart mest attraktive eksportmarkedet i Norden på grunn av den avanserte it-bruken og kjøpekraften. Nordmenn vet hva de vil ha, og har store krav til maskiner og ekstrautstyr, sier salgsdirektør Richard Claesson.

PC-System har et konsept som gir hver enkelt ansatt mulighet til å spesialtilpasse hjemme-pc-en etter sitt behov. Via internett kan de ansatte velge om de for eksempel vil inkludere dvd-brenner, flatskjermer, større harddisk eller velge et billigere skjermkort.

Selv om ordningen er fleksibel for de ansatte, skaper de ingen administrasjon for arbeidsgiver. Tjenesten har slått godt an hos svenske storkonsern som Eniro, Abba Seafood, Skandic Hilton og Norrköping kommune. Nå tror PC-System norske bedrifter og offentlige kontorer også vil se fordelene.

- De ansatte ønsker seg den pc-en de faktisk trenger, og har ofte ikke behov for det pc-produsentene baker inn i sine pakkeløsninger. En spesialtilpasset pc gjør de ansatte mer fornøyde. Jeg tror norske bedrifter vil se det på samme måte, sier Richards, som har ansvaret for å overføre suksessoppskriften til Norge.

Slik virker hjemme-pc-ordningen

De norske skattereglene for hjemme-pc-ordningen er laget for å motivere til økt it-kompetanse, og er i realiteten en økonomisk gavepakke fra myndighetene. Ansatte som har et tjenstlig behov for pc, får i praksis dekket over 40 prosent av hjemme-pc-en, tilbehør og programvare av staten. Arbeidsgivere taper ingenting på ordningen så lenge de velger en leverandør som tar seg av all administrasjon, og eventuelle klager og garantier.

Tre av fire norske bedrifter tilbyr i dag hjemmekontorløsninger i en eller annen form til sine ansatte.