Skal prise fri programvare

Skal prise fri programvare

11. september går fristen ut for å melde på kandidater til årets norske pris for fri programvare. Prisen på 30.000 kroner deles ut av verdens eneste kjente Linux-astronaut fra Sør-Afrika.

Prisen for fri programvare deles ut av organisasjonen NUUG (Norwegian Unix User Group) i samarbeid med Høyskolen i Oslo (HIO). Formålet er å stimulere til økt bruk av fri programvare som økt oppmersomhet rundt fri programvare og åpne standarder.

Vinneren av prisen må være norsk eller ha opphold i Norge, og ha bidratt til utvikling av eller fremmet bruk av Linux, BSD, unix-liknende operativsystemer, åpen kildekode, fri programvare eller åpne standarder.

Prisvinnerne siden starten i 2002 er alle etter hvert markante aktører i norske it-bransje, som Trolltech, Snøfrix og Skolelinux. Vinnerne plukkes ut etter nøye vurdering av innsendte forslag. Fristen for innsending av forslag settes normalt til rundt tre uker, og er i år satt til 11. september.

Ez Systems og DVD-Jon

Årets prisutdeler er Mark Shuttleworth, en sør-afrikansk gründer kjent som opphavsperson bak Linux-distribusjonen Ubuntu og it-sikkerhetsselskapet Thawte. Ubuntu har etter hvert blitt en populær Linux-distribusjon. I Computerworld fikk den i vår mye skryt av Norges "rikshacker", Jon Lech Johansen.

Blant årets kandidater er nettopp Johansen, samt blant andre Ez Systems, Nicolai Langfelt og Piksel (BEK). Listen over de godkjente kandidatene så langt finner du her.

Linux-astronaut

Som en kuriositet kan nevnes at Shuttleworth, som ble rik da Verisign kjøpte selskapet hans, i 2002 ble første afrikaner i rommet, som deltaker i en åtte dager lang ekspedisjon til den internasjonale romstasjonen ISS.

"Mark Shuttleworth deltar i utdelingen av årets pris som en av de som har klart å kombinere fri programvare og kreativitet med svært lønnsom forretningsdrift og idealisme" skriver NUUG i pressemeldingen.

Mer informasjon du på:

www.nuug.no

www.hio.no

www.nuug.no/prisen

www.nuug.no/prisen/kandidater-2005

www.shuttleworthfoundation.org/

www.firstafricaninspace.com/

www.ubuntulinux.org