Skal stoppe søppel-epost

Den nye versjonen av IBMs Lotus Notes/Domino skal stoppe søppel-epost før den når brukerne.
Domino 6, serverprogrammet i gruppevaren Lotus Notes, skal inneholde verktøy som hindrer såkalte spam-meldinger i å nå brukernes epostbokser. Det blir også mulig å blokkere epost fra mistenkelige ip-adresser.

I USA er slike internettadresser ført opp på en egen liste, Realtime Blackhole List, som ajourføres av Mail Abuse Prevention System LLC (MAPS). Denne danner utgangspunktet for IBMs blokkeringsverktøy.

MAPS er en frivillig organisasjon som tar imot tips om masseutsensdelser av uønsket reklame-epost. Brukerne kan stille inn filtre i R5-versjonen av Lotus Notes slik at e-post som for eksempel inneholder linjen "make money fast", flyttes til en egen søppelkasse for slik epost.

Stoppes ved porten

Domino 6 skal kunne blokkere meldingene alt ved bedriftenes hovedport for e-post, gatewayen, slik at mengden søppel-epost som når nettverk, servere og pc-er reduseres til et minimum.

Oppgraderingen til Domino skal være klar i september, når Notes 6 lanseres. Den vil også inneholde skripter som administratorer kan benytte for å fastsette regler for meldingsfiltrering.

Et minus ved denne teknologien kan være at legitime e-postmeldinger vil bruke lenger tid på å komme gjennom ruterne og inn til brukernes epostkasser, medgir en talsmann for Lotus.

Spesialprogrammer

Matt Cain i analysefirmaet Meta Group sier at alle tiltak for å stanse søppel-epost er av det gode, men at teknologien som skal legges inn i Domino langt fra er den beste på markedet.

Han peker på at det finnes en rekke spesialprogrammer som gjør jobben mer effektivt og har flere funksjoner.

Microsoft, IBM Lotus' hovedkonkurrent med sin Exchange-pakke, har ikke planer om å legge inn lignende verktøy i nye versjoner, men belager seg heller på tredjeparter som lager filtreringsprodukter spesielt for Exchange.