Skaper folkebevegelse for gratis wi-fi

En enkel programvare kan resultere i et gigantisk, gratis trådløst nettverk. Du kan laste den ned på mandag.

Programvaren, og ideen, kommer fra den argentinske gründeren av Fon, Martin Varsavsky. Fon kan ha potensial til å bli en aldri så liten wi-fi revolusjon.

 

Svenske Internetworld kaller Fon en slags fildeling for trådløse nett, og den sammenligningen er kanskje like god som noen. Fon er en programvare som hjelper til å gi en felles inngang til trådløse nettverk.

 

Ved å være med på Fon-opplegget deler man sin egen trådløse oppkobling med andre. Samtidig får du tilgang til alle andre Fon-brukeres nettverk.

 

Norge perfekt 

 

Hvis et stort antall brukere kobler seg til Fon-nettverket får man et digert trådløst nettverk uten at du trenger å betale mer enn hva du allerede betaler for din nett-tilgang hjemme.

 

I en epost sier Martin Varsavsky til Computerworld.no at Norge er et perfekt land for Fon.

 

- Systemet er avhengig av en høy utbredelse av bredbånd for å kunne bygge wi-fi-nasjonen, sier han.

 

- Vi regner med at vi får mange foneros fra Norge som igjen vil fortelle sine naboer om nettverket.

 

Linus, Bill og Alien 

 

Det finnes tre typer brukere i Fons nettverk: Linus, Bill og Alien. Linus er en bruker som har et trådløst nettverk og deler dette med andre Fon-brukere. Denne brukeren får gratis tilgang til alle andre Fon-brukere.

 

Slik vi forstår det skal du som Fon-bruker kunne bruke Fon-nettverket i nabolaget, men også på andre steder i byen, kommunen, landet eller verden så lenge det finnes andre Fon-brukere innen rekkevide.

 

Bill er som Bill Gates. Han eller hun vil tjene penger. Alle som vil være en Bill får penger for å dele sitt nettverk, men får ikke tilgang til andres.

 

Alien deler ikke sin oppkobling, men kan bruke Fons nettverk mot en sum penger, for eksempel 40 Euro i måneden. Det er fra gjengen med aliens at Fon selv skal generere inntekter.

 

Varsavsky hevder til Internetworld at wi-fi gjennom Fon vil gjøre 3g helt overflødig, spesielt med tanke på at wi-fi-telefoner nå er på vei inn i markedet.

 

Du kan lese mer om Fon på selskapets spanske sider. Neste mandag vil selskapets internasjonale nettsted være lansert. Da skal du kunne laste ned programvaren fra begge steder.