Skattekisten full

Skattekisten full

TEST: Flerbruksskrivere øker mest. Epson er i markedet med blekkbaserte printere med uante muligheter, og vi tester en av de råeste.

Både for blekk og laserskrivere er det flerbruk, eller multifunksjon, som er det «alle» skal ha i år. Vi har testet en Stylus Color RX700 som er en kombinert printer, skanner, kopimaskin og minnekortleser — for å nevne noen av funksjonene. Via programvaren utvides bruksområdene til fotolab, hustrykkeri og arkiv, alt etter hvilke behov du har.

 

I gamle dager sa man «rack, nei takk» til ferdigkomponerte stereoanlegg, fordi som regel bare en eller to av komponentene holdt mål, mens resten av pakken var andreklasses produkter. En slik innvending kunne man tidligere også bruke om flerbruksskrivere.

 

RX700 viser derimot styrke i alle ledd, og vi klarer ikke å finne noen vesentlige svakheter ved produktet.

 

Med og uten pc

 

Via programvaren kan man styre de aller fleste funksjonene på RX700 fra pc eller Mac, og skanneren kan brukes både som en kjapp kopisentral eller som en proff enhet for trykksaksproduksjon. 35 millimeters lysbilder og negativer kan forstørres helt opp til A4-format.

 

Men det som imponerte oss mest var alle funksjonene som er tilgjengelig når printeren betjenes direkte fra frontpanelet. Du kan kopiere, skanne, lese minnekort fra kamera, redigere bilder og skrive ut, uten en gang å ha en pc koplet til printeren. Du kan printe et minityr-ark som du fyller ut og krysser av for bildestørrelse og antall kopier før du legger utskriften i skanneren og setter i gang.

 

Blant mange forhåndsdefinerte layouter og oppsett kan du også få lagt inn din egen håndskrevne melding på bildene, såkalt «combo print». Du skriver inn den teksten du ønsker på et eget felt på miniatyrarket før du skanner det hele inn igjen.

 

Du kan også skanne fra dias eller negativer for direkte utskrift på fotopapir, eller skanne direkte til minnekort eller ekstern disk, printe ut etiketter, visittkort, postkort, cd-omslag, t-skjortemerker — eller hva som helst, egentlig.

 

Gull, glitter og blekk

 

Det er plass til vanlig papir i front og spesialpapir bak på skriveren, hvilket papir som brukes velger du for hver utskrift. En egen holder for cd-plater lar deg printe ut rett på platene. Det finnes til og med en egen kopieringsfunksjon hvor du kan legge en original-cd i skanneren og velge «cd-kopi» fra frontpanelet.

 

I det hele tatt er variasjonsmulighetene så mangfoldige at vi stadig oppdager nye, morsomme ting når vi leter og roter rundt nede i den uuttømmelige skattekisten av funksjoner i RX700.

 

Originale blekkpatroner koster cirka 115 kroner per stykk, altså hele 690 kroner for et komplett sett. Vi vil anbefale alltid å ha ekstrapatroner tilgjengelig, for til tross for god overvåking av blekknivået, både gjennom programvare og på printerpanelet, opplevde vi likevel at enkeltfarger plutselig kunne gå tomt.

 

Epson har på generell basis lovet å senke prisene på blekk til sine printere i løpet av 2006. Men det er dessverre ingen automatikk i at denne prisnedgangen når forbrukerne. Dette er en ekstra grunn til å sjekke blekkprisen flere steder og bare handle der originalblekket er billigst.

 

Produkt som ruver

 

Printeren har ikke innebygd telefaks, men hvem bruker vel slikt i våre dager? Bluetooth for trådløs overføring av bilder fra mobiltelefon er ekstrautstyr. Personlig syns vi ikke det er noe savn, fordi vi ikke bruker telefon som kamera i særlig grad. Likevel syns vi Epson burde vurdere å inkludere dette til ære for den oppvoksende mobilgenerasjonen.

 

Den eneste innvendingen vi egentlig har er at RX700 er såpass stor at den kan framstå som lite plasseringsvennlig.

 

På den annen side kan det jo tenkes at den erstatter den gamle skanneren, kopimaskinen, fotoskriveren og laserskriveren din — og da er det jo likevel masse plass å spare.