Skjebnetimer for Ron Sommer

Det blir stadig mer usikkert om konsernsjef Ron Sommer i Deutsche Telekom blir tvunget til å gå. Selskapets fagforeninger er også mot en utskiftning.

I løpet av tirsdag trer styret i den tyske telekomgiganten sammen for å avgjøre skjebnen til sin nåværende konsernsjef.

Sist søndag pekte alle piler mot utgangsdøra for Sommer. I løpet av mandagen ble det hele mer usikkert. Ansatte, styremedlemmer, politikere og analytikere mener et sjefsbytte er lite lurt nå.

Kursras

Samtidig fortsetter aksjen å stupe som følge av turbulensen. I går sank den med 15 prosenten.

Det har fått flere Sommer-kritikere til å bli betenkte. De frykter et fortsatt kursras hvis Sommer blir tvunget til å gå i en periode som skriker etter kontinuitet og stabilitet.

Politisk motiv

Det er antatt at det er forbundskansler Gerhardt Schröder som står bak offensiven om å skifte ut Sommer til fordel for partikollega Gerd Tenzer, som også sitter i konsernledelsen. Schröder er redd for å miste stemmer på grunn av nedturen i telekomselskapet.

3,2 millioner tyskere eier aksjer i selskapet. Det har de ikke akkurat tjent på. Verdien har sunket med 90 prosent siden mars 2000.

Ikke rett mann

Schroder avviser bestemt at han har en finger med i spillet når det gjelder utskiftningen av Sommer. Den tyske stat eier 43 prosent av Deutsche Telekom og har to stemmer i styret. 

De har ikke fått det nødvendige styreflertall til å kaste Sommer, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Det hersker også stadig sterkere tvil om at Tenzer er rette mann til å overta etter Sommer. Selskapet har behov for en leder av internasjonalt format, hevder flere.