Den nye Philips-skjermen har moderat oppløsning, Full HD-oppløsning med 1920x1080 piksler.

Den nye Philips-skjermen har moderat oppløsning, Full HD-oppløsning med 1920x1080 piksler.

Philips med fargerik ny skjermteknologi

Philips lanserer ny PC-skjerm og lover støtte for 100 prosent av NTSC-fargerommet og 99 prosent av Adobe RGB-fargerommet – til forbrukerpriser.

MMD, firmaet som står bak Philips-skjermene, har nå presentert det som betegnes som verdens første dataskjerm basert på Quantum Dot Color-teknologi.

Den nye 27-tommers skjermen, 276E6ADS, gir ifølge Philips profesjonell fargekvalitet til forbrukervennlig pris.

Quantum Dot Color

Teknologien som skal sikre bedre fargekvalitet,  den såkalte Quantum Dot Color-teknologien, sørger for å gi et sterkere skille mellom RGB-kanalene. Også en rekke andre skjermprodusenter har nå begynt å arbeide med denne teknologien.

Teknikken går ut på å hindre lekkasje mellom RGB-kanalene, som det er vanskelig å unngå i en typisk LCD-skjerm. Med Quantum Dot Color-teknologien får man mer ensartede og levende farger over hele fargespekteret, hevder Artem Khomenko, som er produktsjef for Philips-skjermene i Europa hos MMD.

Teknologien utnytter nanokrystaller av halvledermateriale som skal avgi nøyaktig lys. Dette skal gi blåere blåfarger, grønnere grønnfarger og rødere rødfarger, ifølge Philips. Resultatet skal bli et større spekter av dynamiske farger og en mer naturlig palett.

Skjermen som nå lanseres i Europa, ble vist i Kina allerede i fjor sommer.

– 30 prosent mer farge

Den nye skjermteknologien skal ifølge Philips gi mye mer presise og mettede farger enn vi har sett tidligere. Selskapet hevder at Quantum Dot Color-baserte skjermer gir over 30 prosent «mer farge» enn tradisjonelle sRGB-baserte LCD-skjermer.

Den nye skjermteknologien skal også gi store økonomiske besparelser. I tillegg til at den er rimelig å produsere sammenlignet med andre fargekritiske teknologier, bruker den også 25 prosent mindre energi, ifølge Philips.

Både for profesjonelle og forbrukere

Philips retter inn den nye skjermen både mot profesjonelle brukere og forbrukere. Det omfattende fargepanelet er også ideelt for filminteressert, amatørfotografer og designere som ønsker konsekvent og ekte fargegjengivelse, hevder Philips i pressemeldingen.

Den nye Philips-skjermen har moderat oppløsning: Full HD-oppløsning med 1920x1080 piksler. Det finnes en god del skjermer på markedet med denne skjermstørrelsen, 27 tommer, som har høyere oppløsning. For eksempel opererer Apple med 2560 x 1440 piksler på sin Thunderbolt-skjerm på 27 tommer. Men den koster til gjengjeld nesten fire ganger så mye som den nye Philips-skjermen.

Innsynsvinkelen som skjermen byr på, er oppgitt til 178 grader. Skjermen benytter IPS-teknologi (in-plane switching) og er utstyrt med teknologi som automatisk tilpasser dynamisk kontrast, fargemetning og skarphet til hva som vises på skjermen, hevder produsenten.

Mobil-visning

En såkalt MHL-forbindelse (mobile high-definition link) gir brukerne mulighet til å koble mobilenheter til skjermen ved hjelp av en MHL-kabel og vise mobilinnholdet i Full HD-oppløsning.

Med MHL-kabel kan man vise innhold fra mobiltelefonen i Full HD på Philips-skjermen.
MOBILEN PÅ SKJERMEN: Det skal være enkelt å koble til en mobil enhet for å vise innholdet på Philips-skjermen. (Foto: Philips)

Quantum Dot-teknologien vil også spre seg til andre bruksområder, ifølge skjermteknologi-analytiker Jennifer Colegrove hos Touch Display Research. Hun nevner solenergiløsninger, batterier, laser, biovitenskap og medisinsk etikettering som kommende bruksområder. 

Den nye Philips-skjermen blir tilgjengelig i Norge i løpet av mars og har en veiledende utsalgspris på cirka 3.000 kroner.

skjermer